Börtönbüntetést kaphat a visszaeső ittas vezető

Vádat emeltek az a férfi ellen, aki két évvel ezelőtt súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt vezetett Esztergomban.

A vádirat szerint az esztergomi férfi 2018. május 12-én 18 óra 07 perckor Esztergomban, a Földműves utcában ittas állapotban vezetett egy személygépkocsit, súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt, szervezetében 2,52 g/l ezrelék véralkohol koncentráció előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.

A vádlott vezetői engedéllyel nem rendelkezik, továbbá őt a bíróság 2019. július 4. napjáig eltiltotta a járművezetéstől.

A férfi eddig 6 alkalommal volt büntetve, legutóbb a bíróság 2014-ben mint többszörös visszaesőt ittas járművezetés vétségének elkövetése miatt 1 év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre és 4 év járművezetéstől eltiltásra ítélte, kedvezménnyel szabadult 2015. október 8. napján, feltételes kedvezménye letelt 2016. október 7. napján.

Ezt megelőzően a vádlottal szemben az Esztergomi Járási Ügyészség 2017-ben emelt vádat szintén ittas állapotban járművezetés vétsége miatt, mert a vádlott 2016. szeptember 11. napján 17 óra 50 perc körüli időben Esztergomban, a Hunyadi János utcában enyhe fokú alkoholos állapotban vezetett egy Quad típusú gépjárművet. A vádlott a haladása során a járművel az úttesten jobbra dőlt, majd az úttestről a járművel lehaladt az úttest jobb oldalán lévő füves területre, ahol a jármű megpördült, és a bal oldalára dőlve érte el baleseti véghelyzetét. A vádlott a jármű mellé esett, a balesetben nyolc napon túl gyógyuló koponyacsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett.

A 2016. évben elkövetett cselekmény miatt a bírósági eljárás még folyamatban van, ezért az ügyészség a két ügy bírósági eljárásban történő egyesítését indítványozta.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a többszörös visszaeső vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre, közügyektől eltiltása, járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó