Egymillió forint megfizetésével tette jóvá bűncselekményét

Megszüntették annak a sofőrnek az eljárását, aki maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségét követte el.

Az elkövető 2018. december 18. napján 01 óra 37 perckor Esztergom lakott területén, az autógyár épületegyüttese mögött elhelyezkedő parkolóból indult el a tulajdonában lévő személygépkocsijával a Schweidel József utca kereszteződése irányába, ahol jobbra szándékozott kanyarodni.

A férfi a közlekedése során a parkolóból kivezető egyirányú útról a Schweidel József utca irányába vezető névtelen útszakaszra kanyarodott enyhén balra. A sofőr a megjelölt kereszteződésben az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla előtt megállt, azonban úgy hajtott tovább, a Schweidel József utcai kereszteződéshez vezető névtelen útszakaszra, hogy eközben az azon áthaladó balról érkező gyalogos részére nem biztosított áthaladási elsőbbséget.

A gyanúsított járművének jobb első részével a szabályosan, a járda meghosszabbított vonalában közlekedő sértett nő személyt elütötte, melynek eredményeként a sértett az aszfaltburkolatú úttestre zuhant. A balesetben a sértett 8 túl gyógyuló súlyos sérülést, a jobb térdkalács ficamát szenvedte el. A sértett jobb térdízület mozgásának mérsékelt fokú beszűkülésével járó kialakult állapot maradandó fogyatékosságként értékelhető.

Az  ügyészség az elkövetővel szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, és az ügyet közvetítői eljárásra utalta.

A közvetítői eljárásban az elkövető a sértettnek egymillió forint jóvátételt fizetett.

A büntetőjogi rendelkezések szerint nem büntethető, aki a három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

Az elkövető a bűncselekménnyel a sértettnek okozott sérelmet jóvátette, ezért az ügyészség az eljárást megszüntette.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Fotó: illusztráció