Gát épül Nyergesújfalutól Esztergom felé

A kormány az esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges beruházásokra az idei költségvetésből 1,5 milliárd forintot, a jövő évi büdzséből pedig 425 millió forintot biztosított.

A döntésről már április 16-án írtunk, amikor megjelent a Magyar Közlönyben. A KEMHESZ most a horgászokat érintő változásokról kérdezte a vízügyi igazgatóságot.

Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) Tatai Szakaszmérnökségének munkatársa elmondta: a gát a Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözetet az Esztergomi öblözettől elválasztó Sándor pataktól halad majd Esztergom irányába. A fejlesztés során megépül mintegy egy kilométer hosszúságú árvízvédelmi töltés, valamint a Sándor patakon árvízvédelmi zsilipet és víztározó teret létesítenek.

A védelmet a Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri Duna-szakaszon kell megvalósítani. Ebbe beletartozik az öblözet árvízvédelmi biztonságának a megteremtése, valamint a nyergesújfalui ipari park bővítésével összefüggő árvízvédelmi fejlesztés.

Az érintett Duna part kedvelt horgász hely, melyet továbbra is a 11-es útról lehet majd megközelíteni. A projekt keretében egy, a közforgalom számára az átadás után megnyitott magánutat építenek ki a főút felől a kiskertek és az ipari fejlesztési terület között. A Duna parton egy parkolásra alkalmas, rendezett terület jön létre ott, ahol a horgászok most is megállnak a járműveikkel.

A kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2021 tavaszáig tartanak majd. A beruházás ideje alatt az anyagbeszállítás és a munkaterület lehatárolása miatt várhatóan korlátozásokat is életbe léptetnek. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lesz a megépült árvízvédelmi létesítmény vagyonkezelője, fenntartója és üzemeltetője.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége
Fotó: GoPro Special Videos YouTube csatornája