Kategóriák: DorogHírek

Csökkenőben vannak a Dorogi-medence ingatlanpiaci árai

Ha az elmúlt fél évet tekintjük, azt mondhatjuk, hogy az ingatlanárak országszerte mérsékeltebb emelkedést vettek, illetve számos településen már a csökkenés is felfedezhető. Ez utóbbi tendencia a Dorogi-medencében is megmutatkozott. Ráadásul a koronavírus valószínűleg tovább fogja erősíteni ezt a folyamatot. Az ingatlannet.hu-t kérdeztük, hogyan alakulnak az ingatlanárak térségünkben.

Hol tartanak most az árak?

A Dorogi-medence nagyobb települései közül sem Dorogon, sem Esztergomban nem változtak érdemben az árak. Dorogon pontosan ugyanott tartanak az árak most, mint fél évvel ezelőtt, ami azt jelenti hogy itt idén februárban egy családi ház átlagosan 250 ezer Ft/m²-be került. Esztergomban sem történt nagy változás ebben az időszakban, négyzetméterenként átlagosan csak 10 ezer forintot drágultak a családi házak. Ennek eredményeként a megyeszékhelyen így 2020 februárjában a házakat 300 ezer Ft/m² átlagáron kínálták.

Vizsgálatunkban egyedül Piliscsabán ugrottak nagyot a családi házak átlagárai az elmúlt hat hónapot tekintve. Míg tavaly augusztusban 320 ezer Ft/m² volt az átlagár, addig idén februárban már 380 ezer Ft/m². Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy január és február között már Piliscsabán is megindult a visszaesés. A Dorogi-medence kisebb települései közük Kesztölcön mondhatni stagnáltak az árak az utóbbi fél évben. Itt az idei év februári hónapjában a családi házak átlagára 160 ezer Ft/m² volt, ami egyben a felsorolt települések közül a legkedvezőbb.

Mi a helyzet a szomszédokkal?

2019 augusztusa és 2020 februárja között a Dorogi-medence szomszédos nagyvárosaiban viszonylag többet drágultak az ingatlanárak, viszont kevesebbet, mint a megelőző félévben. Átlagosan tíz százalékot meghaladó átlagár növekedést produkáltak a családi házak Székesfehérváron, így itt februárban egy négyzetméter átlagosan 380 ezer forintot ért. Budapesten, Veszprémben és Tatabányán átlagosan 6-8 százalékkal lettek drágábbak a házak négyzetméterenként. Ezen megyeszékhelyeken 550-370-270 ezer Ft/m² volt átlagár idén februárban. Salgótarján eladó házai már csak átlag 4 százalékot emelkedtek átlagjaiban mérve, illetve Győr családi házainak átlagárai mindösszesen 2 százalékot drágultak. Salgótarjánban és Győrben így maradt 120, illetve 340 ezer forintos átlag négyzetméterár.

Lehetnek még sokkal alacsonyabbak az ingatlanpiaci árak?

Egyelőre még csak becslések vannak arról, hogy a már eleve visszaeső árakat mennyire fogja még csökkenteni a koronavírus. A rendkívül bizonytalan helyzet amiatt alakult ki, hogy még nem látjuk a járvány végét. Az viszont biztos, hogy az előttünk álló félév másképpen fog alakulni, mint amit magunk mögött hagytunk. Már a tavalyi év második felében stagnáltak a korábban folyamatosan növekvő árak, így nem csoda, hogy az áresés is kezdetét vette. A szakértők véleménye megoszlik az elkövetkezendő fél év ingatlanpiaci árainak csökkenési mértékéről és időtartamáról, de átlagosan 5-8 százalék közöttire saccolják.

Megosztás