Kategóriák: Hírek

Kevesebbet aludhatunk vasárnap

2020. március 29-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amikoris éjszaka 2 óráról 3 órára kell előre állítani az óráinkat.

Korábban már írtuk, hogy az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött 410 szavazattal, 192 ellenszavazat és 51 tartózkodás mellett.

Azok az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján (28-án) válthatnak nyári időszámításra. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása pedig 2021. október utolsó vasárnapján (31-én) történhet meg.

Háttér

A Parlament 2018 februárjában európai polgárok kezdeményezésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és szükség esetén javasolja annak megváltoztatását.

A Bizottság az ezt követően elvégzett konzultáció során 4,6 millió választ kapott európaiaktól, akiknek 84 százaléka az időátállítás ellen foglalt állást. A Bizottság javaslatot nyújtott be, amelyről a Tanácsnak és a Parlamentnek megegyezésre kell jutnia.

Az Unió először 1980-ban hozta összehangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Forrás: europarl.europa.eu / dorogimedence.hu