Bankszámlák nyitásával segítette a csalókat, akár öt évet is kaphat

Az Esztergomi Járási Ügyészség negyvenegy rendbeli csalás miatt nyújtott be vádiratot azzal a büntetett előéletű, letartóztatásban lévő budapesti férfival szemben, aki azzal nyújtott segítséget a csalóknak, hogy az egyik megbízására három bankszámlát nyitott, majd a csalásból származó átutalt összegeket felvette, és megbízója részére átadta.

A vádirat szerint az eljárás során be nem azonosított tettesek rendszeres és jogtalan haszonszerzés végett különböző szerszámok, gépkocsik, bútorok, gyógyászati lámpa, mobiltelefon, lakókocsi, kávéfőző eladására 2019. januárjában internetes oldalakon úgy adtak fel hirdetéseket, hogy a termékekkel valójában nem rendelkeztek.

Az egyik elkövető megbízása alapján a vádlott 2019. január 8. napján, 2019. január 15. napján, valamint 2019. január 31. napján három különböző budapesti bankfiókban három lakossági forintszámlát nyitott, amelyekre 41 sértett, a megvételre felkínált termékek vételáraként összesen 3.501.500 Ft-ot utalt.

A sértettek az utalást követően a megrendelt terméket egyetlen esetben sem kapták meg. A vádlott a bankszámlákról felvett összegeket a megbízója részére átadta, aki a vádlottnak az átadott összeg 10 %-át osztotta vissza.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett a különös visszaesőnek minősülő férfi letartóztatásának a fenntartására, valamint arra, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt az Esztergomi Járásbíróság 5 év börtönbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, 134.500 Ft összegben meghatározott vagyonelkobzásra, továbbá arra ítélje, hogy a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárát térítse meg.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás