Kategóriák: HírekSport

Ezek a legnépszerűbb sportok, melyekre Magyarországon fogadni szoktunk

Ugyan a tavalyi év két legnagyobb sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia elmaradt, de ez nem jelenti azt, hogy a sportiparban ne születtek volna örömteli eredmények, mit amilyen a sportfogadási piac előretörése volt. A foci természetesen a legnépszerűbb sport, így arra kötötték a legtöbb fogadást is, ebből is kiemelkedik a Fradi BL menetelése, de érdemes kitérni az asztalitenisz és a szumó menetelésére is.

Horváth Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője szerint, tavaly az online térbe helyeződtek az élmények, és a Barcelona-Fradi és a Juventus-Fradi meccs volt a két legtöbbet és legnagyobb összegben fogadott találkozó, megelőzve ezzel a Bayern München-PSG BL-döntőt is, ami a legnépszerűbb esemény szokott lenni a fogadók körében.

Idén szeretnék még színesebbé tenni a magyar válogatottra vonatkozó fogadási ajánlatokat, az olimpián pedig ugyancsak a magyar érdekeltségű versenyekre kívánnak fókuszálni, minél több fogadási lehetőséget kínálva. Erre a magyar lottótársaság mellett több fogadó portál is lehetőséget kínál majd.

Élen az asztalitenisz

A karantén-időszak során egyre inkább áttevődnek a sportfogadások az online térbe, ami még indokoltabbá tette a felületek használhatóságának könnyítését. Például a Tippmixpro javára meglévő 70-30 százalékos fogadási arány látványosan elcsúszott az online Tippmixpro irányába. Márciusban volt olyan hét, amikor az online fogadás bevételei meghaladták az offline-ét, éves szinten pedig 65-35-re módosult ez az arány. Az online térben ugyan több személyes adatot kell megadni, és jobban felügyelt a fogadás menete, cserébe viszont számos előnnyel is jár.

Magyarországon tavaly a sportfogadási oldalak váratlan eseményeknek való kitettsége csökkentése érdekében került be a kínálatba az e-sport fogadás, köszönhetően annak, hogy március közepén egyik pillanatról a másikra törölték a sporteseményeket, halasztották el, vagy zárták le őket bizonytalan ideig. Így aztán új piacok felé kellett fordulniuk az ezen a területen tevékenykedő vállalkozásoknak. Így kerülhettek látótérbe olyan sportesemények, bajnokságok, amelyek korábban egyáltalán nem, vagy csak minimálisan szerepeltek a kínálatokban. Ilyen volt a fehérorosz és nicaraguai focibajnokság, az asztalitenisz, vagy a szumó.

A tavalyi sportfogadási trendek között szemlézve arra a következtetésre juthatunk, hogy a sportágak között az asztalitenisz lett az év nyertese, amelyik a foci mögött feljött a második helyre, megelőzve a jégkorongot. A sportágak tekintetében a legnagyobb vesztesnek a tenisz tekinthető – mondja a külföldön terjeszkedő lottótársaság szakembere.

De mi is az az e-sport?

Az e-sportnak alapvetően két formája van. Az egyik az úgynevezett szimulátorjáték (e-FIFA-, NBA-, NHL-játékok), és vannak azok, amiket klasszikus e-sport játékoknak hívunk, mint a League of Legends vagy a Counter Strike, amelyek népszerűséget jelzi, hogy mára az e-sport fogadás a 7. legnépszerűbb az amúgy a labdarúgás által vezetett fogadási ranglistán.

A fejlődés következő lépcsőjének sokan a virtuális fogadást tartják, amely alapvetően hasonló az sportfogadáshoz, a különbség csupán annyi, hogy a foci vagy tenisz mérkőzéseket nem fogják a valóságban lejátszani, hanem egy véletlenszám-generátor több ezer, esetenként több tízezer, a megadott odds-ok alapján összeállított mintából kiválasztja azt az animált videót, amely alapján megállapításra kerül a végeredmény, illetve a többi fogadható adat. Ebben a mintában 40 százalék lesz azoknak a mérkőzéseknek az aránya, amelyeken például a Fradi nyer, aztán a véletlenszám-generátor vagy éppen egy ilyet húz ki a mintából, vagy nem.

Felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy Magyarországon a 18 év alattiak – a nem folyamatosan szervezett sorsolásos játék (tombola) kivételével – szerencsejátékban nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték pedig ártalmas, szenvedélybetegség kialakulásához vezethet!

Megosztás