Kategóriák: DorogHírekSport

Megtörik-e végre az átok Szombathelyen?

Csapatunk több, mint egy hét kihagyást követően folytatja a bajnoki küzdelmeket. Vasárnap a Haladás vendégeként villanyfényes mérkőzésen lépnek pályára – Szabó Gyula cikke.

Az elmúlt héten szerdán kettős győzelemmel ment tovább a kupában a Dorog a legjobb 8-közé jutva, majd a hétvégén szabadnaposak voltak a mieink. A pihenőnk közben több üldözőnk is szorgosan gyűjtötte a pontokat, így a Szeged, amely az ETO otthonában győzedelmeskedett 3-1-re, meg is előzött bennünket, viszont a többi mögöttünk álló csapat is vészesen megközelített. Közülük is az Ajka hozta a forduló meglepetését, amely hazai pályán viszonylag magabiztosan verte 2-0-ra a listavezető MTK-t és ezzel pontban be is érte a dorogiakat, csak minimális gólaránykülönbségnek köszönhetően maradtunk előttük. Kisebb szenzáció a váciak békéscsabai pontszerzése, s a papírforma Szolnokon sem érvényesült. A hazaiak 1-1-es döntetlent játszottak a Siófok ellen. Ugyancsak kevésbé kedvező eredményként a Tiszakécske otthon győzte le 2-1-re a Nyíregyházát, viszont a Kazincbarcika Putnokon remizett a Vasassal szemben 2:0 arányban. A Budaörs-Haladás összecsapás 1-1-es eredménye volt a legkedvezőbb a mi szemszögünkből. A Budafok egyre jobban kezdi megszilárdítani feljutó helyét, igaz, ezúttal Soroksáron nem kis szerencse is segítette abban, hogy begyűjtse a 3 pontot. A hazaiak vezettek végig, amikor 4 perccel a vége előtt 11-eshez jutott a Budafok, amelyből egyelített, majd a hosszabbítás 6. percében egy szerencsés bepattanós góllal meg is nyerték a találkozót. A 24. fordulót követően a Dorog már csak a 12. helyen áll.

A kényszerpihenő végeztével vasárnap próbál csapatunk javítani a helyzetén, amely roppant nehéznek ígérkezik a Haladás otthonában. A tavaszi szezon eddigi mérkőzései alapján sajnos csapatunk az egyik leggyengébben szereplő alakulat és a szezon alapján vastagon kieső helyen állnánk. Mindössze 2 pontot szereztünk és a legvérszegényebbek vagyunk a gólszerzést tekintve. Az előrehozott talákozókkal, vagy azok nélkül is mindössze egyetlen gólra futotta támadóinktól, miközben 7 gólt kaptunk. Ellenfelünk az előrehozott két meccsen szintén nem remekelt, viszont idén eddig veretlenek, s noha ők sem szaggatták szét az ellenfelek hálóját, de három góllal többnél járnak, ráadásul éppen ugyan azon az összecsapáson lőttek hármat a Csákvárnak. Otthon gólnélküi dötetlenre végeztek a Szeged ellen és ugyancsak nem hozott gólt a szolnoki vendégszereplésük, de legalább pontot szereztek a Tisza partján. Az elmúlt fordulóban a Budaörs vendégeként vezettek, végül 1-1-es döntetlent játszottak. Ezen felül a kupában vitézkedtek és csak a kupaszabályok miatt estek ki a Kispest Honvéddal szemben. Idegenben minimális 1-0-ás vereséget szenvedtek, otthon pedig ők nyertek 1-0-ra első osztályú ellenfelük ellen. A hosszabbításban növelték előnyüket, amely a továbbjutást jelentette volna számukra, ám a Honvéd szépített és hiába nyertek a vasiak 2-1-re, az idegenben rúgott góllal a fővárosiak kerültek a legjobb 8-közé.

A legutóbbi egymás elleni találkozón, tavaly szeptember elsején.

A döntetlen egyik félnek sem volna igazán jó, de ez lenne a legkevésbé rossz kimeneteli eshetőség. Esetleges vereségünkkel meglehetősen bajban lennénk és mindössze 5 pontra olvadna a különbség a kieső helytől, de még jelenleg is a még bennmaradást jelentő helyezettel szemben is csak 4 pont előnyünk van. Igazából a győzelem jelenthetne megnyugvást, ám Szombathely valamiért számunkra kifejezetten vesztőhely. Utoljára pontot, egyben győzelmet 58 éve, 1962-ben sikerült elérnünk a Haladás vendégeként. Azóta minden egyes ottani találkozónkon kikaptunk. Igaz, azóta mindössze hét alkalommal került meccsre sor Szombathlyen, ahhoz azonban elegendő szám, hogy reális tendenciát mutasson. Ráadásul odahaza sem igazán remekeltünk ellenük az elmúlt közel hat évtized során és az esetek többségében vesztettünk.

Ezért is volt kisebb fajta öröm, hogy legutóbb, a tavaly Bányásznapon lejátszott mérkőzésen hosszú idő után végre nem kaptunk ki tőlük. Paudits Patrik góljával még vezettünk is, de végül be kellett érni az 1-1-es döntetlennel.  Ez lesz a két csapat 47. egymás elleni összecspása. Az eddigi 46 meccsből 14 dorogi győzelem, 10 döntetlen, 22 vereség a mérleg, 60:69-es gólaránnyal. A Haladás vendégeként 22 mérkőzésen 3 győzelem, 4 döntetlen, 15 vereség, 19:41-es gólarány a mutatónk. A részletes mérlegünkről itt olvasható bővebben: https://dorogimedence.hu/index.php/2019/08/31/orok-merlegen-dorog-szombathelyi-haladas/

Utoljára 2001. május 2-án mérkőztünk meg velük Szombathelyen, szintén bajnokin az NB I/B-ben és úgy kaptunk ki 5-2-re, hogy kétszer is vezettünk. Ami a teljességhez hozzátartozik, hogy a Haladás új stadionjában ez lesz a legelső szereplése a dorogiaknak.

A mérkőzést vasárnap, március elsején, a Rohonczi úti Haladás stadionban rendezik, 17:00 órai kezdettel.