Kategóriák: DorogHírekSport

Fényes hétközi kupagyőlem után, nehéz hétvégi bajnoki előtt

A Dorogi FC a vártnál fölényesebb győzelmet aratott szerdán Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, vasárnap azonban meglehetősen kemény megmérettetés vár a mieinkre a feljutó helyen álló Budafok otthonában – Szabó Gyula cikke.

A dorogi csapat minden előzetes várakozást felülmúlóan vette a hétközben lejátszott kaupamérkőzését, ahol a harmadosztályban szereplő III. ker. TVE csapatát verte 4:1 arányban. A vendégek pedig már a 4. percben Nagyházi Dávid buktatásából megítélt 11-est követően előnyhöz jutottak, de ez inkább csak felpaprikázta a mieinket, akik Vigh Ádám lévén húsz percen belül egyenlítettek, majd nem sokkal később Kitl Miklós góljával átvették a vezetést. Az ifjú sajátnevelésű Barna Gergő újabb találatával megnyugtató előnnyel térhettek pihenőre. A folytatásban Délczeg Gergely tette igazán masszívvá a győzelmet, amellyel komoly előnyt sikerült szerezni a jövő heti visszavágóra. A télies időjárás sem rontotta el a mérkőzést és csapatunk ezúttal nem csak fölényesen nyert, de a mutatott játéka is ígéretesnek bizonyult. Sajnos a meccs hajrájában vezető edzőnk sportszerűtlen megnyilvánulása következtében, a játékvezető elküldte a kispadról és az azóta lefolytatott fegyelmi tárgyalást követően három kupameccsre szóló eltíltást kapott. Németh Szabolcs a pályára visszatérni igyekvő ellenfél játékosát akadályozta szabálytalanul. A találkozóról egy vendég szimpatizáns által megjelent cikket érdemes elolvasni, amelyet itt lehet megnyitni: https://nb1.hu/felelos-szerkeszto-blogja/dorog-kerulet-a-legfinomabb-meleg-ice-tea-meseje–helyszini-riport

Ezen felül a mérkőzéshez szorosan kapcsolódva egy másik cikket is ajánlanék, amely a Nemzeti Sportban jelent meg, videó felvétellel együtt. Igazán megindító és érdekes megközelítés egy vak fiatalember és a Buzánszky stadion főszereplésével. A dorogi szimpatizánsoknak pedig dagadhat újfent a keblük, mert akárcsak a fentiekben ajánlott cikkben, akár itt is csupa pozitív kicsengés köszön vissza Dorogról: http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_ii/merkozes-felhomalyban-kupameccsen-a-vak-zongoristaval-2747569

Dorogi gólöröm a szerdei kupameccsen. Vezető gólunk szerzőjét, Kitl Miklóst köszöntik a társak.

A dorogi meccs hozta a legtöbb gólt és további két mérkőzésen született szintén háromgólos előny, mégpedig az MTK-Dunaújváros és a Békéscsaba-Puskás Akadémia összecsapásokon. Csoportunk listavezetője 3-0-ra verte a harmadosztályú Fejér megyei alakulatot, míg szintén csoporttársunk otthonában szinte már ezen a meccsen eldőlt továbbjutás az élvonalban szereplő klub javára, ahol 3-0-ra nyertek a vendégek. A kupaforduló legnagyobb meglepetése és szenzációja az NB III-es Lipót Pékség magabiztos 3-1-es győzelme az első osztályú ZTE ellen. A hazaiak sikerének értékét az sem befolyásolja, hogy a zalaiak a második félidő nagyrészét kiállítás miatt emberhátrányba játszották. Két párosítás is NB I-es csapatokat hozott össze és mindkét helyszínen szoros eredmények születtek. Olyannyira, hogy az Újpest otthon nem is bírt a Videotonnal és egyik csapatnak sem sikerült betalálnia, míg a Mezőkövesd otthon gólnélküli első félidőt követően hátrányból nyert 2-1-re a Kaposvár ellen. Minimális egy góllal nyert pályaválasztóként a Honvéd a Haladás ellen. A kispestiek bár végig nagy fölényben játszottak, de csak egyetlen gólig jutottak. Annál nagyobb port kavart a két csapat közötti nézeteltérés és számos sportszerűtlen, nem labdarúgó pályára való események történtek. Hozadékként, mindkét fél 2-2 játékosa 1, illetve két meccsre szóló eltíltást kapott. Szintén egy góllal tudta felülmúlni a Paks a két osztállyal lejebb szereplő Pécset, ahol a Mecsekalján tudtak 2-1-re nyerni. A visszavágókat jövő szerdán, február 19-én rendezik.

A hétvégén már a bajnoki kerül az érdeklődés középpontjába. A listavezető, majd a sereghajtó elleni mérkőzéseink továbbra is követik a szélsőséges szóródást a párosítás alapján, hiszen ezúttal meg a másik éllovas csapat ellen mérik össze erejüket a mieink. A budafokiak nem rejtik véka alá, hogy most már egyértelműen megcélozzák az NB I-es feljutást, amelyre jelenleg minden esélyük meg is volna. Az eddigi 22 fordulóból 14 alkalommal győztesen hagyták el a pályát, továbbá 4 döntetlen és mindössze 4 vereség a mutatójuk, mindez pedig 19-es pozitív gólaránnyal megtámasztva. 7 pont előnnyel vezetnek a 3. helyen álló Siófok, míg 9 ponttal a 4. Győri ETO előtt, ugyanakkor 6 pontnyira leszakadva állnak a biztos bajnokjelölt, az MTK mögött. 

Legutóbb itthon játszottunk ellenük augusztus végén, s bár 2-1-re kikaptunk, az egyik legnehezebben szerzett győzelmük volt ez. A mieink kezdtek jobban, s pár ígéretes akció után, szép támadást követően Paudits Patrik góljával vezettek is. Egy szögletet követően egyenlítettek a fővárosiak, amely után az ellenfél kapuja előtt erősen 11-es gyanús eset történt, de végül ellenfelünk talált be a jobb oldali alapvonalról elvégzett partdobás után kialakult helyzetüket értékesítve. A folytatásban mindkét kapu előtt adódtak lehetőséget, de újabb gól nem született. Talán a döntetlen igazságosabb lett volna. Jelenleg a budafokiak erősebbek és magabiztosabbak, ráadásul a hazai pálya is mellettük szól. Csapatunknak van kisebb veszíteni valója, ezért is, no meg a Vác ellen elhullajtott pontok miatt akár az ilyen meccseken bemutatott bravúrral kellene ellensúlyozni. Bátor, gólratörő játék annak ellenére is elvárható lenne, hogy ezúttal nem mi számítunk a találkozó esélyeseinek. A Budafok otthon eddig öt alkalommal nem tudott győzni, amely során két kevésbé acélos csapat, a Budaörs és az Ajka ellenében ki is kapott úgy, hogy mindkétszer három gólt kaptak, míg a Kazincbarcika 2-2-es, a Siófog gólnélküli és a Csákvár 1-1-es döntetlennel vittek el egy pontot. A listvazető MTK otthonában játszott rangadójukat nagy csatában vesztették el 2:1 arányban. Kiugróan nagyarányú győzelmet nem arattak az idei évadban és három lőtt góljuk volt a legtöbb, amit egyszerre szereztek, igaz, ezt ötször megismételték. Köztük négyszer idegenben – Szeged 3-0, Békéscsaba 3-0, Győr 3-1 és Tiszakécske 3-2 -, míg otthon egyszer a Szolnok ellen, amely 3-0-ra végződött.  Mindössze egyszer voltak gólképtelenek, éppen hazai környezetben, a Siófok elleni 0-0 alkalmán. 

A 2017. decemberében történt vendégszereplés alkalmán, már a felújított budafoki pályán.

A két csapat eddig 61 alkalommal mérkőzött meg egymással, ahol 26 dorogi győzelem mellett 11 döntetlen, 23 vereség és 85:85-ös a gólarány. A Budafok vendégeként 29 meccset játszva 5 győzelem, 9 döntetlen, 15 vereség, 37:56-os gólaránnya a mérleg.

Legutóbb Budafokon 2018. augusztus 12-én szerepelt csapatunk és 3-1-es vereséget szenvedett. Utoljára pontot egy gólnélküli döntetlennel, 2017. decemberében sikerült szerezni, míg utolsó Budafokon aratott győzelmünk majdnem 8 teljes éve, 2012. április 21-én történt, amikor 3-0-ra legyőztük vendéglátóinkat.

A BudafokDorog bajnoki mérkőzés február 16-án, vasárnap, a Budafoki MTE Promontor úti sporttelepén kerül megrendezésre.

Szabó Gyula