Kategóriák: DorogHírek

Dorogon báloztak a Pilisi Szlovákok

Idén Mogyorósbánya rendezte meg február 8-án a XXI. Pilisi Szlovákok Farsangi Bálját Dorogon, melyen hajnalig ropták a táncot a vendégek – írja a pilisinaturpark.hu

Dobrý večer! – hangzott el a már jól ismert köszöntés akkor, mikor egy-egy vendég belépett az ajtón. A nagyterem bejáratánál finom pálinkát is kínáltak azoknak, akik a kellemes időtöltés jegyében mentek el a huszonegyedik alkalommal megrendezett Pilisi Szlovákok Farsangi Báljára. Az összejövetelt ezúttal Mogyorósbánya Község Önkormányzata, valamint a Mogyorósbányai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat rendezte meg, igaz nem hazai környezetben, hanem a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

Mintegy háromszáz, a hagyományok ápolását fontosnak tartó és az összetartozást mindennél fontosabbnak gondoló vendég vett részt a bálon, melynek legérzelmesebb pillanata az volt, amikor elhangzott a Pilisi himnusz. A dalt – melyet mindenki magáénak vallhat, aki a Pilisben él – olyan átéléssel énekelték el egyesek, hogy közben szelíd mosoly és büszkeség ült ki az arcukra. Talán az elhangzott szavak hallatán arra gondoltak, hogy a pilisi szlovákok mindannyian egy nagy családhoz tartoznak, melynek tagjai most összegyűltek, hogy ismerkedjenek és közösen mulassanak.

– Általános iskolásként még nem tudtuk, hogy hagyományt ápolunk akkor, amikor egy-egy rendezvényen színpadra álltunk és szlovák verseket szavaltunk, illetve énekeltünk – mondta Havrancsik Tibor Mogyorósbánya polgármestere, aki arról is beszélt, hogy igaz barátságok szövődhetnek a népszerű farsangi rendezvényen.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke nem győzte hangsúlyozni a hagyományápolás fontosságát. – Mutassuk meg, hogy még vagyunk – tért ki a jövő évi népszámlálás kapcsán arra, hogy reményei szerint sokan vallják majd szlovák nemzetiségűnek magukat.

Dr. Veres Zoltán, megyei jegyző szerint Komárom-Esztergom megye nemzetiségi szempontból is jó helyzetben van, melyet jól mutat az is, hogy hatalmas érdeklődés mutatkozik a sváb és szlovák bálok iránt is.

Demjén Márta, a Pilisi Szlovákok Egyesületének elnöke pedig a régmúlt időkről, pontosabban arról beszélt, hogy 2000-ben Piliscséven rendezték meg az első regionális bált és nem is sejtették, hogy évtizedekkel később ekkora hagyomány övezheti majd. Bejelentette azt is, hogy május 16-án rendezik meg a Juraj Migas túrát, mely idén nem csak gyalog-, hanem kerékpártúrából is áll majd.

A köszöntők után vidám farsangi forgattal folytatódott a bál, melyen fellépett a Mogyorósbányai Harmónia Néptánc és Mazsorett Csoport, valamint a Trnka Néptáncegyüttes is. A kulturális műsort követően a pilisszántói Mosoly zenekar felelt a jó hangulatért, a vendégek – köztük számtalan fiatal – elözönlötte a táncparkettet.

A bál legfontosabb pillanataként bejelentették, hogy Pilisszentkereszt rendezheti meg a jövő évi farsangi mulatságot.

Fotók, forrás: pilisinaturpark.hu