Kategóriák: EsztergomHírek

Megnéztük hol tart a bazilika felújítása

Február 13-án, csütörtökön bejárásra hívták a sajtó képviselőit az esztergomi bazilika építkezési területére. Megnéztük hol tartanak a munkálatok és mi várható a közel- és távol jövőben. Sőt a cikkben egy újonnan felfedezett rejtélyre is felhívjuk a figyelmet!

A bejárást Németh Tamás, a felújítást vezető építészmérnök vezette, aki ismertette a már elvégzett, illetve a jövőben elvégzendő felújítási és restaurálási munkálatokat.

A bejárás során ellátogattunk ahhoz a lifthez, amelyet azért alakítottak ki, hogy a mozgáskorlátozottak is feljuthassanak a panorámaterembe, illetve a kincstárba, ahol végre ők is megtekinthetik majd a múzeum csodálatos emléktárgyait. A lift kialakítása mellett a kincstárat is teljesen felújították és átalakították, a látogatásunk során pedig elsőként tekinthettük meg a kincstár új arculatát. Annyit elmondhatunk, hogy az új modern megvilágításnak köszönhetően még pompásabbak az emléktárgyak, a legértékesebb darab pedig, a 15. századi Mátyás király kálváriája, külön helyet kapott a tárlat közepén. A megújult tárlat 2020. március 1-jén nyitja meg a kapuit, így néhány hét múlva mindenki gyönyörködhet majd az ott található ereklyékben.

Mikor 2019 áprilisában ellátogattunk a bazilikába, akkor kezdték el a belső munkálatokat, mivel a rendszeres beázás következtében díszes vakolatok hullottak le. A felállványozást követően a beázás eredetét akkor felderítették, most pedig helyreállítják a belső boltívet.

Egy másik felújítási szakasz is hamarosan finisbe érkezik. A jelenleg kívülről felállványozott főtemplom homlokzatának teljes burkolata, illetve kövezete is megújul. A nagy templom ajtót például teljesen lecsiszolták, melyen, mint kiderült az évtizedek során, négy különböző színű réteget vittek fel. De megtisztítják a falakat díszítő címereket és a templom előtt álló szobrot is. Sőt a főtemplom oszlopai új megvilágításban várják majd a látogatókat. Ezek a munkálatok várhatóan 2020. július közepére fejeződhetnek be, így a turisták is teljes pompájában tekinthetik meg majd a bazilikát nyáron. Mindemellett pedig méltóképpen jelenhet majd meg az ország legnagyobb temploma a szeptemberben megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszuson, melyet idén Magyarországon tartanak meg.

A legkomolyabb feladat még hátra van, a kupola külső és belső felújítása, ezt várhatóan a világkongresszus után kezdik majd el. Az omladozó kupolához egy speciális, egyedülálló állványzatot rendeltek meg Németországból. A templom belsejében csak kettő tartószerkezet lesz, az állványokat pedig a kupola ablakpárkányaihoz rögzítik majd, a munkaterületre történő bejárás pedig kívülről lesz elérhető. A balesetek megelőzése érdekében több szintű hálórendszert is kialakítanak, hogy a munkálatok során a turisták is biztonságban legyen. Ez azért is fontos, mert mintegy 2-3 évet vesz majd igénybe a kupola teljes restaurálása, amely során elvégzik a burkolat cseréjét, a hő- és vízszigetelést, valamint a belső, stukkóval díszített felületek restaurálását is.

Rejtély: Németh Tamástól megtudtuk, hogy a bazilika tetején található keresztbe egy időkapszulát rejtettek el, amelyet nemrég fedeztek fel, viszont még nem tudták feltárni azt. A közeljövőben így az is kiderül majd, hogy mit rejt a több méteres kereszt gömbjének belseje!

Háttérinformáció: a bazilika állagmegóvása 2016-ban vált halaszthatatlanná. A kupola stukkódíszítésének kisebb-nagyobb részei potyogni kezdtek, a lehulló vakolat pedig veszélyes volt, ezért 2018-ban a teljes kupola alá hálót vontak. Emellett felállványozták az északi oldalhajót, ahol számos szakértő bevonásával radar- és nedvességvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a fal és a stukkó állapotát. A munkálatokhoz 2016-ban a kormánytól kapott 1,6 milliárd forint kevésnek bizonyult az állagmegóváshoz, így Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kérésére elkészítették a teljes külső-belső felújítás költségvetési és ütemezési tervét. Az ehhez szükséges több mint 11 milliárd forintot 2018 decemberében ítélte meg a kormány, és a négy részletben kifizetendő támogatás első két összegét, 4,2 milliárd forintot 2019 márciusában utalták át a főegyházmegyének. A munkálatok befejezését követően, 2023-ra, összesen mintegy 13 milliárd forintból teljesen megújul Magyarország legnagyobb temploma, az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház.

Lehoczki Dávid

 

Megosztás