Bombariadóval okozott tízmilliós kárt egy esztergomi gyárban

Mintegy két évet kaphat az a férfi, aki tavaly nyáron arra akarta rábírta gyermekotthonban tartózkodó 14 éves fiát, hogy bombariadót fújjon esztergomi munkahelyén.

A Tatabányai Járási Ügyészség a közveszéllyel fenyegetés bűntette és a kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki bombariadó előidézésével akart kárt okozni munkáltatójának.

A férfi bosszút akart állni a munkáltatóján egy korábbi sérelme miatt, ezért 2019. június 21. napján telefonon arra törekedett rábírni 14 éves, nevelése, felügyelete, gondozása alatt nem álló, gyermekotthonban tartózkodó fiát, hogy az általa megadott telefonszámon hívja fel az esztergomi munkahelyét, és közölje, hogy a gyárban bomba fog robbanni, vagy kérjen meg erre valakit. A telefonszámot ezt követően a kiskorú fiú a fiatalkorú barátnőjének adta meg, aki jelen volt, amikor a vádlott a gyermekének üzent. A fiatalkorú lány 2019. június 21-én 13 óra körüli időben a gyermekotthonból  felhívta a vádlott által megadott telefonszámot, és közölte, hogy a gyárban bomba van elhelyezve. A telefonálást követően a cég értesítette a rendőrséget,  majd a gyár területét szakaszosan kiürítették. A bombakutatás miatt a cég működése részlegesen több órára leállt, így kb. 10 millió forint kár keletkezett.

A férfi letartóztatását a bíróság 2019. június 24. napján rendelte el, amelynek hosszabbításáról a  http://ugyeszseg.hu/bombariadoval-akart-kart-okozni-a-munkaltatojanak/ oldalon adott ki sajtóközleményt az ügyészség.

Az ügyészség és a vádlott a nyomozás során egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről. A vádiratban arra tett indítványt az ügyészség, hogy az Esztergomi Járásbíróság az egyezséget hagyja jóvá, ezért a férfit 1 év 11 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélje.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó
Fotó: illusztráció