Felfüggesztettet kapott, mert elhanyagolta a kutyáját

Az Esztergomi Járási Ügyészség az állatkínzás bűntette miatt benyújtott vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság ítéletet hozott annak a nőnek az ügyében, aki úgy elhanyagolta a kutyáját, hogy emiatt életveszélybe került, életét csak a gyors orvosi ellátás mentette meg.

A vádlottnak és férjének volt egy kutyájuk, akit 2018-tól Nyergesújfalun, a vádlott lányának élettársa által bérelt telken láncon tartottak. Mivel a vádlott férje külföldön dolgozott, így a kutya gondozása az asszony feladata volt. A vádlott az állatot nem oltatta be veszettség ellen, nem látta el chippel, 2018 nyarától 2019 január 7-ig nem biztosított számára megfelelő száraz, védett helyet, ezért a kutya bundája fagyott sárral és ürülékkel erősen szennyezett volt, a ráfagyott sártól a farkát mozdítani sem tudta. A vádlott az állat táplálásáról sem gondoskodott, a szomszédtól kapott vizet és ennivalót a kutya hetente egyszer, amikor a telken járt, mert látta, hogy az állat éhes és szomjas. 2019. január 7-én az 55-60 cm-es marmagasságú állat 20 kg súlyú volt az átlagos 28-32 kg helyett. Az állat ki volt hűlve, az életét a gyors orvosi ellátás mentette meg. A vádlott értesült róla, hogy a kutyáját egy állatmenhelyre vitték, de nem jelentkezett érte.

A bíróság a tárgyaláson az ügyészség indítványa alapján a vádlottat 1 év 5 hó börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását 2 évre felfüggesztette.

Az elsőfokú ítélet a kihirdetését követően jogerőssé vált, azt az ügyész és vádlott is tudomásul vette.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Borítókép: illusztráció