Erdei, vízi és bringás vándortáborok térségünkben

Az idei erdei, vízi és bringás vándortáborok is érintik Esztergom térségét, az új kerékpáros tábor egyik állomása pedig Dorog lesz. Az egyesületek, osztályok január 27-től jelentkezhetnek az egyhetes programokra!

Január 17-én, pénteken az Aktív Magyarországért Kormánybizottság és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Vándortábor 2020 címmel konferenciát rendezett az Országház, Felsőházi termében. Az eseményen a pedagógusoknak, a túravezetőknek és az érdeklődőknek mutatták be az idei vándortáborok újdonságait, valamint szakmai előadásokra és díjátadókra is sor került.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rendezvényen elmondta, hogy Magyarországon a férfi 100 kg-nál kezdődik, így 15-20 kilogrammal nehezebbek az európai átlagnál. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani az aktív turizmus fejlesztésére és népszerűsítésére, hiszen mint mondta „aki egészségesebben él jobb a közérzete és boldogabb”. Beszédében a vándortáborokról elmondta, hogy 2019-ben 11 ezer vándortáborozó gyerek volt a hazánkban (7 gyalogos, 6 kerékpáros és 7 vízi útvonalon, 459 turnusban), 2020-ban pedig azt szeretnék, hogy ez a szám elérje a 13 ezret. A kormánybiztos végezetül kitért arra is, hogy a meglévő vízi, erdei és bringás vándortábor mellett egy új zarándok tábort is szerveznek Kiss István Didák szerzetes vezetésével, amely a katolikus intézményeket és csoportokat célozza majd meg.

A pilisi erdei vándortábor résztvevői az első napon Szentendréről indulva a Kőhegyi Menedékházhoz kapaszkodnak fel, majd a következő napon bejárják a Holdvilág-árok szurdokvölgyét, valamint a Lajosforrást. A következő napokban Pilisszentlászló érintésével eljutnak a Prédikálószéki-kilátóhoz, ahonnan a Dunakanyar legcsodálatosabb panorámájában gyönyörködhetnek.

A Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar bringás vándortábor útvonala Somoskőújfalutól Ipolytarnócon, Hollókőn, Bánkon, Szokolyán és Esztergomon át vezet, egy UNESCO világörökségi helyszínt (Hollókő), egy Európa Diplomás területet (Ipolytarnóci Ősmaradványok) és további három világörökségi várólistás helyszínt is érintve. Néhány helyen erdei utakon, de főképpen kis forgalmú, aszfaltos utakon, gyönyörű tájakon lehet kerékpározni, egyedülálló természeti és épített örökségeinket is megtekintve. Esztergomban a diákok megtekinthetik a bazilikát és a Duna Múzeumot is.

A Gerecse – Vértes – Velencei-tó bringás vándortábor pedig Kesztölcről indul, majd Dorogot is érinti, ahol a gyerekek megtekinthetik az újonnan épített Reimann Bányászattörténeti Miniverzumot is. A kerékpáros túra során a Közép-dunántúli régió hegyvonulatait végig barangolva a Gerecse – Vértes erdeit, mezőit, várait és helyi nevezetességeit megismerve érkeznek a festői szépségű Velencei-tó partjára.

A Vízivándor tábor a Dunakanyarban című evezős túra Esztergomtól a Római-partig tart. Az első és a második napon a gyerekek a Duna esztergomi szakaszán sajátíthatják el az evezés technikáját, majd a harmadik napon Dömös irányába indulnak. Ugyanúgy mint a bringás vándortábor során itt is ellátogatnak az evezősök a bazilikához, valamint a Dunakanyar látványosságait, túrahelyeit is felfedezhetik.

Az egyhetes táborokba január 27-étől lehet jelentkezni. Fontos, hogy azok az oktatási intézmények, egyesületek, osztályok akik részt szeretnének venni a táborban, minél előbb jelentkezzenek, hiszen a kedvező részvételi miatt hamar betelnek a turnusok!

Felhasznált források és fotók: Vándortábor 2020 konferencia, bringasvandor.hu, vizivandor.hu, erdeivandor.hu, pilisiparkerdo.hu

Borítókép: dorogi diákok a kerékpáros vándortábor során kipróbálhatták az evezést is