Kategóriák: DorogHírek

Egyre többen látogatják a Reimann Miniverzumot

A Reimann Bányászattörténeti Miniverzum munkatársaival Simon Petrával és Szenkovics Edinával beszélgettünk az intézmény adta lehetőségekről.

A miniverzum két fő szekcióra van osztva, a felső szinten általános tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők vetítettképes előadással, illetve egy bányairodát is berendeztek itt. Az alsó szinten pedig élethű maketteken próbálhatják ki a bányarobbanást, a bánya működését és az ezzel kapcsolatos munkafolyamatok. Itt található egy VR szekció is, ahol 8 film közül választhatnak az érdeklődők. De a szimbolikus tárnafolyosó is itt kapott helyet. Végül a látogatók kvízgépen tesztelhetik le az itt megszerzett tudásukat.

Simon Petra telephelyvezető elmondta, hogy januárban egy bányászattal kapcsolatos idővonallal bővül majd az intézmény. Kitért arra is, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a miniverzum iránt, hiszen naponta átlagosan 30 fő keresi fel az intézményt és a legtöbben egy órát el is töltenek itt. Már márciusra is már van előjegyzés, akkor a fővárosból érkezik egy 40 fős nyugdíjascsoport. „Az intézményben nem a szakmát akarjuk informálni és a szakmabelieknek újat mutatni, hanem az ő munkásságukat mutatjuk be és emléket állítunk a dorogi bányászatnak.” – tette hozzá zárásként.

Szenkovics Edina elmondta, hogy a nemzeti alaptanterv és az óvodai nevelési koncepció figyelembevételével egy pedagógiai programot dolgoztak ki óvodásoknak és általános iskolásoknak. A program során „Játékok a bányászattal” címmel az ovisok játékos foglalkozással szerezhetik meg a bányászattal kapcsolatos tudásukat, majd egy kis bányászlámpást is készíthetnek. Az általános iskolások „Nyomozz a Reimannban” címen először egy általános tárlatvezetésen vehetnek részt, majd a maketteket egy feladatsor segítségével ismerhetnek meg. A 7-8. osztályos, nagyobb gyerekeknek pedig helytörténeti tárlatvezetést szerveznek.

„A közeljövőben újabb programokat dolgozunk majd ki” – tette hozzá Edina. Az egyik a „Bánya a Föld kincstára” címen található majd meg a választékban, a másik pedig egy ásványokkal kapcsolatos program lesz, hiszen a korábbi bányászmúzeumból felkerülnek majd az ásványok, amelyeket a BEBTE segítségével ismerhetnek meg a gyerekek.

Fontos kiemelni, hogy a látogatóknak az ott dolgozók segítenek tájékozódni, illetve igény esetén csoportoknak tárlatvezetés is kérhető. Az intézmény hétfő kivételével naponta 10 órától 18 óráig látogatható. Árak, információk>>

A miniverzumban konferenciaterem is található, ami igény esetén kibérelhető. Az első programra február 6-án, csütörtökön kerül sor, melyet a BEBTE szervez „Előadás barlangokról 3 dimenzióban” címmel. Facebook esemény>>