Kategóriák: EsztergomHírekProgramok

4+1 kirándulóhely Esztergom környékén, ahova el kell jutnod!

Az esztergomi kirándulóhelyek számtalan izgalmas programot tartogatnak, a könnyű sétáktól a nehezebb túrákig mindenhez kiválóan alkalmas a város fekvése. Következzen öt turistacélpont, amelyből bátran csemegézhetnek a kisgyermekes családok, a nagyobb baráti társaságok, és a kutyabarát kikapcsolódást keresők is.

1. Vaskapu-hegy – Esztergom legszebb panorámája

A Vaskapu-hegy népszerű kirándulóhely, Esztergom óvárosától keletre található. Aki ide kirándul, annak lehetősége nyílik gyönyörködni a bámulatos panorámában. Gyerekekkel remek családi programnak bizonyulhat egy Vaskapu-túra, ráadásul a terület aszfaltúton, autóval is jól megközelíthető. Motoros kirándulásokhoz szintén remek választás. A hegyről belátni egész Esztergomot és a Dunakanyart.

2. Fedezd fel a Sátorkőpusztai-barlang szépségeit!

A Sátorkőpusztai-barlang Esztergom-Kertvárostól keletre, a Nagy-Strázsa-hegy oldalában található. A barlang hossza 354 méter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik. Fontos tudni, hogy csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

A túra hossza 1,5 km, és nagyjából 25 perc. A barlangban helyenként kapaszkodókötelekkel, és vaslétrákkal találkozhatunk, a legnagyobb kihívást biztosan a 10 méteres függőlétra megmászása jelenti majd. Kisebb gyerekekkel nem érdemes felkeresni a barlangot, számukra ez a terep még elég veszélyes, a fotózást kedvelőknek viszont annál inkább, ők kétségkívül imádni fogják a Kővirágok-termét.

3. Búbánatvölgy, a csend és nyugalom fellegvára

A Búbánatvölgyben fekvő tavak környéke azok számára nyújt mesés élményt, akik leginkább csendre és nyugalomra vágynak. A nyáron népszerű horgászhely minden más évszakban is olyan kirándulóhely, amely kisebb gyerekekkel éppoly élvezhető, mint kamaszokkal, vagy akár kisbabával is.

Babakocsival és kerekesszékkel is lehet közlekedni a betonúton, de a tavak közvetlen környéke sem számít veszélyes terepnek. Szánkózáshoz, kerékpározáshoz, rollerezéshez és körkorizáshoz is ez az egyik legjobb úti cél Esztergom közelében.

4. Történelmi séta a Várhegy legszebb részein

Aki a hegymászás helyett inkább egy kellemes sétára, és a város történelmi értékeinek felfedezésére vágyik, annak érdemes közelebbről megismerkedni a Várhegy és a Víziváros környékével. A Bazilika, a Vármúzeum és a Várszínház mellett a panoráma is igen meggyőző érv az úti cél mellett, hiszen innen a Mária Valéria hídra és a Szent Tamás-hegyre is csodás kilátás nyílik.

A sétát érdemes összekötni egy sétahajózással Esztergom legszebb Duna szakaszán, kora tavasztól késő őszig! A hajóról szintén bámulatos a kilátás a Várhegyre, és a hegyen magasodó Székesegyházra.

+1. Bunkertúra a Strázsa-hegyen – Ne hagyd ki!

A Bunkertúrán, más néven Vasfüggöny túrán, az esztergomi Kökörcsin Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont szervezésében lehet részt venni. A Kökörcsin Ház egy felhagyott katonai területen fekszik, ez a terület a második és az első világháború alatt fontos stratégiai pontja volt az országnak.

A Látogatóközpont egykor tiszti kaszinóként szolgált, a lőtéren még most is felfedezhetőek a harckocsi beállók, a tankparkolónak kialakított helyek és bunkerek. Egy részük a földfelszínen, más részük a föld alatt található. A kilátó egy időben világítótoronyként is működött, az esztergomi reptér forgalmát segítette. A túra végén érdemes felkeresni 7. számú hadifogoly temetőt, ahol hadifogolytábor üzemelt a két világháború között. A táborlakókat kolera és tífuszjárvány sújtotta, a temetőben magyar, orosz, szerb, román, olasz és angol foglyok nyugszanak.

Irány Esztergom, a Dunakanyar kapuja!

A kirándulást célszerű összekötni egy közös piknikezéssel vagy akár Esztergom éttermeinek feltérképezésével, mindkettő remek ötlet. A nap végén pedig mindenképpen érdemes sétálni egyet az esztergomi Duna-parton, vagy Párkány vízpartján. Felejthetetlen élmény!

Borítókép: https://ilovedunakanyar.hu/

Megosztás