Kategóriák: HírekSport

Mire figyelj, ha síelni indultok? 30 tanács a téli utazáshoz

A magyarok imádnak síelni, amit tökéletesen bizonyít az a tény, hogy a labdarúgás után a lesiklás az egyik legnépszerűbb tömegsport nálunk. Csakhogy egy sítúrára ugyanolyan jól fel kell készülni, mint egy nyaralásra. Ezért 30 tippet gyűjtöttünk össze, sőt a tippek mellé most kedvezményes utasbiztosítást is köthetsz az UNION Biztosító és a Dorogi-medence Regionális Hírportál együttműködésének köszönhetően!

Hogy miért van a tanácsokra szükség? Azért, mert – és tényleg nem akarunk senkit megijeszteni – a baj ugyanúgy megtörténhet a havasokban, mint a horvát tengerparton vagy egy egzotikus téli utazás során.

A leghasznosabb tanácsok indulás előtt

1. Ember tervez… és ha már megteszi, akkor pár lépéssel előrébb jár, mint a többiek! Egy téli utazás megszervezése ugyanolyan (ha nem nagyobb) körültekintést igényel, mint egy nyári, és ezen az sem változtat, ha csak néhány napra ugortok fel a havasokba.

Kezdő síelőként olyan helyre tervezz utazást, ami a tudásszintednek megfelelő, és persze ne a legtávolabbi célt (például Franciaországot) válaszd. Ideális pályát keress, ahol van felvonó, és ezeket kényelmesen, gyorsan megtalálod Ausztriában, Szlovákiában vagy Szlovéniában is (4-5, vagy 6 órás utazásra tőled).

Ha a bérletárakat nézzük, akkor Szlovákia és Szlovénia a legolcsóbb; szállásnak apartmant célszerű választani, mert pályaszállások valóban drágábbak, de számolj azzal, hogy a távoli elhelyezés miatt buszozni vagy kocsikázni kell. Szerencsére a helyi vásárlások viszonylag pénztárcabarát megoldások, így nem kell külön raklapnyi élelemmel és vízzel útnak indulni.

2. Tervezéskor kiemelten figyelj a szezonokra. A főszezon a karácsonyi ünnepektől március közepéig tart, és a február az abszolút csúcs, ezért ilyenkor készülni kell arra, hogy jobban a zsebedbe kell nyúlni. Tanuláshoz sokan a januárt és a decembert ajánlják, persze az év utolsó hónapjában érdemes tájékozódni a hóviszonyokról. Ha kérdéseid vannak, bátran kérj segítséget tapasztaltabb síelőktől.

3. Ne hagyd az utolsó előtti pillanatokra a szükséges dolgok beszerzését. Járj utána annak, hogy mi vár rátok az úti célnál, így nem ér majd meglepetés egyikőtöket sem. Gondolj például arra, hogy Ausztriában kötelező a téli gumi használata november 1-től április 1-ig, és a rendőrség büntet is, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt. Nézd meg a kiválasztott sípálya árait, foglalj időben szállást, szerezd be a szükséges cuccokat, és persze:

4. Köss utasbiztosítást. Statisztikák szerint a síelő magyaroknak mintegy kétharmada köt (csak) utasbiztosítást, pedig egy komolyabb sérülés (és helikopteres mentés) esetén például egy osztrák ellátás számlájának végösszege akár a 12-13 millió forintot is elértheti.

Látogass el a https://biztosito.unionbiztosito.hu/utasbiztositas/ weboldalra, válaszd ki az úticélt, illetve a biztosítás módját, majd végezetül a „Van kedvezménykódja?” résznél írd be a NEKED10 kódot (nagybetűkkel).

5. Gondoskodj az optimális sífelszerelés beszerzéséről. Egyrészt olyan sílécet válassz, ami megfelel a tudásszintednek, másrészt olyan ruhát viselj, ami illeszkedik az időjárási viszonyokhoz. A két legnagyobb ellenséged a sérülés és a hideg, de alattomos problémát jelentenek a Nap káros sugarai és a menetszél is.

Nem kell vadiúj és méregdrága holmikat venned, hiszen az első (néhány) alkalommal a kölcsönzés is kiváló opció. Ne csinálj felesleges nagybevásárlást, és ebben az esetben is javallott a szakértő segítség bevonása. Ami fontos: a bukósisak kötelező, a kesztyű nemcsak a hideg ellen véd, és jól jöhet még a gerinc- és fenékvédő is, mert ezek is csökkentik a sérüléseket vagy azok súlyosságát. A felszerelés sérülésmentes legyen. Ez a link segít abban, hogy megfelelő felszerelést válassz.

6. Ha kisebb mozgásszervi panaszaid vannak, akkor keress fel egy ortopédszakorvost indulás előtt.

7. Ne hagyd ki az előedzést, és legyen tudatos a felkészülésed. Ez nem humbug, hanem fontos tanács, hiszen a síszezonra nemcsak a pénztárcát, hanem a testedet is fel kell készíteni.

Hozzáértők szerint már 1-1,5 hónappal hamarabb el kell kezdeni az edzést, ami lehet futás, kerékpározás, vagy minden olyan gyakorlat, ami edzi a törzs és a láb izmait. Ha van rá lehetőséged, akkor gyakorolj indulás előtt a hazai pályákon (Visegrád, Normafa, Kékestető).

8. Gondoskodj a ház vagy lakás védelméről is. Ne csak arra ügyelj, hogy mindent jól bezárj indulás előtt, de ha szükséges, akkor figyelj a fagyvédelemre is (főleg, amikor nagy hideg jön, és ti nem vagytok otthon, vagyis nem fűtitek a lakást).Nem árt, ha megkéred egy szomszédodat arra is, hogy nézzen rá a házra vagy a lakásra alkalomadtán, és hogy gyűjtse be a leveleket. A távollétekben feltűnő lehet, ha a postaláda roskadásig van pakolva. Készpénzt és egyéb értéket ne hagyj otthon.

Egy otthonodra szabott lakásbiztosítás ilyenkor is hasznos lehet, hiszen komfortosabb az utazás, ha tudod, hogy az otthonod biztonságban van (az csak hab a tortán, ha ezt most kedvező áron tudod megkötni.

9. Mindenképp pakolj be a táskádba:

  • magas fényvédő faktorú, zsíros alapú krémeket (ezek megfelelő védelmet jelentenek a Nap ellen)
  • ajakápolót
  • napszemüveget és síszemüveget (előbbi tiszta időben, utóbbi síeléskor segít; a napszemüveg azért kell, mert a fehér, havas környezetben felerősödik a fény)

Sokan azt hiszik, hogy ha nem nyaralni mennek, akkor ezekre nincs is szükség, és csak a helyszínen döbbennek rá arra, hogy mekkorát tévedtek. Te ne legyél ilyen!

Ha gyerekkel utaztok, akkor lehetőség szerint mindenből legyen tartalék (tudod, zokni, alsó, kesztyű).

10. Ha autóval mentek (és nagy eséllyel azzal mentek), akkor járj utána annak, hogy mi várhat rád a célországban. A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele, ha pontosan tudod, hogy hova készülsz, és ha tisztában vagy az adott ország szabályaival.

Tervezd meg az utat, mert szép és jó dolog a GPS, de bármikor elmehet a jel, és akkor ott fogsz állni, vakon, egy teljesen ismeretlen helyen. Mindig legyen nálad autóstérkép; nézz utána, hogy hol kell fizetni (pályamatricát venni), és hogy milyenek a regionális klíma- és útviszonyok. Nem árt, ha van egy útvonalterved tankolási pontokkal, és írd fel magadnak a

  • a segélyvonalak
  • a biztosítótársaságod
  • és a banki ügyfélszolgálat telefonszámát.

11. Ne feledkezz meg az autó műszaki felkészítéséről sem. Mindig nézesd át a kocsit indulás előtt, mert külföldi úton lerobbanni nem jó kikapcsolódási forma, plusz a stressz-szintednek sem tesz jót. Főleg, hogy a hosszabb utak és a tartós igénybevétel miatt nagyobb az esélye a krachnak.

Figyelj a gumiabroncs állapotára és a guminyomásra, vizsgáltasd meg egy szervizben a fékbetétek és a világító berendezések állapotát, valamint kérd a motorolaj, a váltóolaj, a fékfolyadék és a hűtőfolyadék szintjének ellenőrzését is.

12. Legyen az autóban:

  • hólánc
  • pótkerék
  • szerszámosláda
  • egészségügyi doboz
  • láthatósági mellény (mindenkinek!)
  • égőkészlet
  • elakadásjelző háromszög

13. Jól tervezd meg a csomagokat, és csak annyi táskát, bőröndöt vigyetek magatokkal, amennyi feltétlenül szükséges. A túlpakolt, utastársakkal megtömött autó extra igénybevételnek van kitéve, ráadásul extra fogyasztással működik. Figyelj arra, hogy a tetőcsomagtartó jobb választás, mint zsúfolásig pakolni a hátsó részt.

Erre figyelj induláskor

14. Hosszú útra csak kipihenten indulj. Ha éjszaka utaztok, akkor mindig legyen valaki, aki ébren van és szóval tart. A vezetés nem játék, főleg télen nem, amikor az útviszonyok helyenként szörnyűek, jobb esetben csak borzasztók.

15. Figyelj arra, hogy a kocsiban vannak-e az autó papírjai és a biztosítási okmányok. Legyen európai balesetbejelentő lap is a kesztyűtartóban. Ha gyerek is van a kocsiban, akkor pakolj nassolnivalót az útra.

16. Kalkulálj az üzemanyaggal: mindig tele tankkal indulj, vagy tankolj a közelben (ha tudod, hogy ott olcsóbb az üzemanyag). A pályán mindig drágább ez a játék, ezért, ha lehet, kerüld az ottani kutakat. Ne centizd ki az üzemanyagot, mert ha havas tájon kell vesztegelnetek, akkor nem árt, ha van elég üzemanyag a tankban.

17. Utazáskor is figyelj a biztonságra. Tudod, csak a szokásos: mindenki kapcsolja be a biztonsági övet, és jól rögzítsd a gyermekülést. A csomagokat megfelelően pakoljátok be, és az ne zavarja a kilátást. Senki ne rakja fel a lábát az ülésre vagy a műszerfalra, mert az balesetveszélyes.

Ha már ott vagy, akkor se lankadj!

18. Az élményt jelentő képeket és a facebookos állapotfrissítéseket lehetőség szerint hanyagold (egy ideig), mert ezzel nemcsak a barátok, rokonok és haverok, hanem a betörők figyelmét is felhívod. A sítúrás képeket később is fel lehet tölteni.

19. Mindig tartsd magadnál az irataidat, némi pénzt és a balesetbiztosítási kötvényedet. A papírok mehetnek a belső zsebbe, ahol kisebb az esélye annak, hogy elveszíted azokat. A hétköznapokban használt pénztárcát jobb, ha a szálláson hagyod, ide elég egy egyszerű darab.

20. Ne hagyd a szálláson a fényvédőkrémet és az ajakápolót.

21. Legyen nálad sítérkép, hogy mindig tudd, hol jársz (és hova mész).

22. Tartsd be és tartsd tiszteletben a sípálya írott vagy épp íratlan szabályait. Ezek a szabályok a te és a többiek biztonsága érdekében születtek, és sok-sok évtized tapasztalatai szülték meg azokat. Nem veled akarnak kiszúrni, és nem azért vannak, hogy szándékosan tönkretegyék a szórakozásodat.

Figyelj a többi síelőre és a gyengébb tudásúakra, valamint ne veszélyeztesd mások épségét. Légy mindig körültekintő, válaszd ki a megfelelő nyomvonalat, vigyázz előzéskor (hagyj elég helyet), hiszen a baleseteket egy kis odafigyeléssel szinte mindig el lehet kerülni.

Emellett fontos, hogy ne állj meg a pálya közepén (különösen akkor, ha rosszak a látási viszonyok). Fel- és legyalogláshoz pedig használd a pálya szélét, mert így nem zavarod a többi síelőt, és persze nem rontod a pálya állapotát a bakancsnyomokkal.

Figyelj a kihelyezett táblákra, és tartsd be a jelzések utasításait. Ezek fontos információkkal látnak el.

23. Nyújts, mielőtt elindulnál, és akkor is, ha hosszabb ideig pihentél. Az első csúszás előtt legyen egy komoly bemelegítés, mert az izmok átmozgatásával csökkentheted a sérülések esélyét. Fél óránál hosszabb hüttés pihenés után is célszerű átmozgatni a lemerevedett izmokat.

24. Ne rögtön a nehezebb pályákkal kezdj. Ügyelj a fokozatosságra, vagyis először a lankásabb területeken csúszkálj, mert a vakmerőség nem szexi akkor, ha az orvosi szobában végződik a mutatvány.

25. Ha elfáradtál, tarts szünetet.

26. Figyelj a sebességedre. A tudásszintednek, a terepviszonyoknak és az időjárási körülményeknek megfelelően síelj vagy snowboardozz.

27. Kerüld az alkoholfogyasztást (és a drogfogyasztást is). Igen, tudjuk, ez most a kikapcsolódásról szól, és vonzza a tekintetet a forralt bor meg a sör, de a befolyásoltság miatt nagyobb az esélye annak, hogy balesetet szenvedsz. Hogy miért? Azért, mert megnövekszik a reakcióidőd, könnyebben túlértékeled a saját képességeidet, sőt, a hideg és az alkohol miatt nő a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata.

28. Ne dobj le semmit a felvonóról, és ne tolakodj, ha ott vagy. Jól felpakolt emberek között nem szerencsés erőszakoskodni, és ne forgolódj a válladra vetett sílécekkel.

29. Ha balesetet látsz, akkor nyújts segítséget! Te is elvárod ezt, ha veled történik valami.

30. Ha a gyerkőcöknek nincs kedvük aznap sílécet csatolni, akkor se keseredj el, és inkább keressetek valami más programot. Jobb, mint nyafogós kicsikkel szenvedni a sípályán.

Látni fogod, hogy ha betartod ezeket a szabályokat, akkor a sítúra tényleg az élményekről, és nem a kellemetlen emlékekről fog szólni.

Látogass el a https://biztosito.unionbiztosito.hu/utasbiztositas/ weboldalra, válaszd ki az úticélt, illetve a biztosítás módját, majd végezetül a „Van kedvezménykódja?” résznél írd be a NEKED10 kódot (nagybetűkkel).

Fotók, forrás: union.hu