Kategóriák: DorogHírek

A betlehemmel Isten közelségét ünnepeljük

December 24-én, Dorogon is megtartották az éjféli szentmisét a Szent József-plébániatemplomban.

Dr. Kulcsár Sándor plébános a liturgián Jézus születéséről beszélt, majd Ferenc pápa múlt hét szerdai katekéziséből idézett, miszerint nagyon fontos az, hogy otthon a családban legyen egy betlehem.

„A jászol ugyanis egy élő evangélium. A jászol elviszi az evangéliumot oda, ahol az emberek élnek: az otthonokba, az iskolákba, a munkahelyekre, a kórházakba, a börtönökbe és a terekre. Ott, ahol élünk, egy lényeges dologra emlékeztet bennünket a jászol: Isten nem maradt láthatatlanul a mennyben, hanem eljött a földre, és amikor megtestesült és megszületett, nagyon közel jött hozzánk. A betlehem készítése azt jelenti, hogy Isten közelségét ünnepeljük és így felfedezzük Isten valóságos, konkrét, élő és dobogó szívű jelenlétét.” – erről szólt a pápa az „Admirabile signum” című apostoli levele.

A dorogi plébános kiemelte azt is, hogy Jézus születése nem annyira kedves történet, mint sokan gondolják, hiszen tele van szenvedéssel, ezért is fontos a betlehem állítása és megismerése, hogy a szülők és a gyerekek is mélyebben megéljék a karácsonyt.

Kitért arra is, hogy a zsidó házasságban az eljegyzés sokkal erősebb kötelék, mint a házasságkötés, csak válással lehet felbontani. Mária eljegyzett mennyasszonyként gyermeket várt, ami az akkori szokások szerint nem volt elfogadott, hiszen az együttlét csak a házasságkötés után lehetett, addig külön is laktak a párok. Hozzátette, hogy amikor Szűz Mária befogadta azt, hogy a gyermeke Isten erejéből születik, József titokban akarta őt elbocsájtani, mert ha kiderül, hogy a gyermek nem tőle van, az halálos ítéletet jelentett volna Máriának.

Végezetül, de nem utolsó sorban a plébános invitálta a hívőket egy katekézis* sorozatra, amely január 27-étől kezdődik a dorogi Szent József-plébániatemplomban. Hozzátette, hogy ez a sorozat azért fontos, hogy Isten megerősítse a hitünket és választ adjon a legmélyebb kérdésünkre, ami a szívünkben van. Kiemelte, hogy ez a sorozat mindenkinek szól, annak is, aki már 10 éve nem járt templomba.

*Katekézis: a hívők bevezetése a keresztény élet egészébe a keresztény tanítás rendszeres átadásával.

Ünnepi misék a Szent József-plébániatemplomban: december 25. (10.00 és 18.00 – Karácsonyi Ünnepi Mise), december 28. (18.00 – Szent Család ünnnepe), december 29. (8.30 – mise, 10.00 – Szent Család Ünnepe), december 31. (18.00 – Év végi hálaadás), január 1. (10.00 – Szűz Mária Isten Anyja parancsolt főünnep), január 2. csütörtök (18.00 – mise), január 3. első péntek (9.00 – mise), január 4. (18.00 – mise), január 5. (8.30 – mise, 10.00 – mise a kápolnában), január 6. (18.00 – Vízkereszt parancsolt főünnep).

Lehoczki Dávid