Kategóriák: Hírek

Biztonságban a szeretet ünnepén is

Minden évben előfordulnak tűzesetek, amelyek kiindulópontja a karácsonyfa, a zárlatos égősorok, az adventi koszorú, mécses, hangulatgyertya, illatmécses, párologtató, illetve az ünnepi sütés-főzés. A Katasztrófavédelem felhívása!

Tűzvédelmi szempontból nem javasolt a fenyőfán elhelyezett gyertyák meggyújtása, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Ajánlott alufólia tálcák készítése a fenyőfára helyezett gyertyák alá, így egyszerre lehet megakadályozni a viasz lecsöppenését és a gyertya eldőlését. Nagyon fontos, hogy a gyertyákat stabilan rögzítsék. Meggyújtásuk előtt mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy legyen a közelben megfelelő oltóeszköz (pl.: porral oltó készülék, kancsó víz).

A csillagszóró szikrái önmagukban nem tudják meggyújtani a fát, viszont ha rosszul helyezzük el – hozzáér a tűlevelekhez, vagy papírdíszekhez – a felizzó, szikrát vető rész meggyújthatja a fenyőfát!

Tüzet nem csak a gyertyák, mécsesek okozhatnak, hanem elektromos eszközök is, például a karácsonyfaégők. Fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező izzósort vásároljunk! Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósorok és a fényfüzérek sérülésmentességét és hosszú ideig ne hagyjuk üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.

Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat. Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.

Tűzvédelmi szempontból indokolt, hogy a fenyőfát függönyöktől, könyvespolcoktól, elektromos berendezésektől a lehető legtávolabb helyezzük el és stabilan rögzítsük, így megakadályozzuk, hogy feldőljön.

Ahogy telnek a napok – körülbelül egy hét után – a meleg szobában a kiszáradó karácsonyfa egyre tűzveszélyesebbé válik, ezért ezen időszak letelte után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

Az ilyen jellegű tragédiák megelőzhetőek füstérzékelő/tűzjelző felszerelésével, melyek működését rendszeresen ellenőrizni kell, a szükséges karbantartásokat – elemcsere, tisztítás – el kell végezni.

2018-ban összesen 137 otthon jellegű létesítményben kialakult tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltók a megyében. Ebből 92 a téli hónapok alatt következett be. Az idei, 2019-es évben eddig jobb a statisztika: 132 lakástűz, ebből 56 következett be a téli hónapok alatt.

Baj esetén hívják a 112-es segélyhívó számot!

Megosztás