Kategóriák: DorogHírek

Nem kicsit emelkedtek meg az elmúlt egy év ingatlanpiaci árai Dorogon

Már hosszú évek óta folyamatos a drágulás a hazai ingatlanpiacon, habár idén már egyre több helyen lassulni látszik az emelkedő tendencia.

A legnagyobb mértékű növekedés természetesen a fővárost és a nagyvárosokat súlytja, de a kisebb települések sem maradtak ki belőle. A Dorogi-medence településein is sokkal drágábban lehet hozzájutni egy ingatlanhoz most, mint egy évvel korábban.

Dorog ingatlanpiaca kinőtte magát

A medence általunk vizsgált települései között a dorogi és esztergomi családi házak drágultak a legtöbbet az elmúlt egy évben. Tavaly októberben Dorogban még 190 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemezte a kínálatot, mely idén októberre egészen 240 ezer Ft/m²-re ugrott fel. Esztergomban éves szinten 230 ezer Ft/m²-ről szintén 50 ezer forinttal drágultak négyzetméterenként az átlagárak a házak tekintetében.

Nem sok, mindössze 20 ezer forintos éves áremelkedést mutat Tokod és Piliscsaba családi házainak átlagos kínálati ára. Így idén ősszel a tokodi házakhoz 160 ezer Ft/m²-es, míg a piliscsabaiakhoz 330 ezer Ft/m²-es átlagáron lehetett hozzájutni.

Az egyetlen település a Dorogi-medencében, ahol csökkenő volt az elmúlt 12 hónapi tendencia, az Kesztölc. Itt négyzetméterenként átlagosan 10 ezer forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni egy családi házhoz idén, mint tavaly.

A környező megyeszékhelyek sem tétováztak

A Dorogi-medence környező megyéinek székhelyein is szemmel láthatóan drágultak a családi házak. Ez esetben legnagyobbat a budapesti házak átlagára ugrotta, éves szinten 100 ezer forintot négyzetméterenként. Ennek eredményeképpen a fővárosban 530 ezer Ft/m² átlagárral lehetett számolni az őszi hónapokban.

Tatabánya, Győr, Székesfehérvár és Veszprém eladásra kínált családi házai sem álltak meg az áremelkedést tekintve, átlagjaikban mérve 12 hónap alatt mintegy 40 ezer forinttal drágutak meg négyzetméterenként. Ehhez képest pedig csak fele ennyit drágultak a salgótarjáni családi házak átlagárai az elmúlt egy évben.

Tavaly óta a vizsgált megyeszékhelyeken kivétel nélkül szintet léptek az ingatlanpiaci árak, azonban van köztük olyan is, ahol az elmúlt néhány hónapban már némi visszaesést vagy stagnálást tapasztaltunk. Ilyen például Veszprém. A városban éves szinten ugyan emelkedtek az árak, nyár óta viszont egyre lejjebb ereszkednek. Ezen kívül még ide sorolhatnánk Tatabányát, ahol csökkenést nem, de megtorpanást már érzékelhetünk.

További intézkedések a kistelepülések ingatlanpiacának fellendítésére

A kisebb települések ingatlanpiacán nem csak az árak, hanem a forgalom is felpörgött vidéken, mely tovább erősödhet az elkövetkezendő évben. Ez elsősorban a falusi CSOK-nak köszönhető. A támogatás maximális értéke 10 millió forint, amelynek felét korszerűsítésére, bővítésére kell fordítani. Az építkezés azonban egyre drágább, az építőanyag, illetve a munkabérek drasztikus emelkedése miatt. Továbbá nehezíti a körülményeket, hogy a munkaerő Budapestre koncentrálódott, így a kistelepüléseken komoly feladat szakembert találni. Ezen problémák megoldására hozott a kormány egy rendelkezést, melynek értelmében január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az építési áfa. A költségek ugyanis a visszaigényléssel jelentősen csökkenthetők lesznek.

Borítókép: Tóth Krisztián

Megosztás