Kategóriák: Hírek

Szeged és környékének gazdasági fejlettsége

A rendszerváltozás következtében, ahogy az egész országban, úgy Szegeden is bekövetkezett a gazdasági és demográfiai változások. Rengeteg állami cég szűnt meg, aminek következménye az egyre növekvő munkanélküliség és a csökkenő népesség volt, utóbbi a rendszerváltozáskor közel 170 ezer volt, mára pedig már csak 160 ezer. Igaz ez az országos átlagot tekintve alacsonyabb csökkenés, hiszen a város lépést tudott tartani a változásokkal, köszönhető hogy a külföldi cégek szemében Szeged egy igen vonzó város volt.

Szeged méltán híres paprikájáról és az ott termesztett növények és zöldségedről. Erős mezőgazdasági szektorral rendelkezik, melyet több magyar és multinacionális cég erősít. Emellett a húsipar és vele együtt az állattartás is jelentős.

A Pick Szeged vezérhajós az utóbb említett szektorban. Termékei nem csak idehaza, de külföldön egyaránt elismertek és híresek és a közel 5 ezer fős munkaválóival nap, mint nap azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon. De itt található a Mizo Magyarországi vállalatának több részlege is, akik az állat, növény és takarmány termesztés a régióban végzik, emellett a magyar tej termelés és állattartás egyik kiemelkedő vállalkozása közel 2 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Szeged a mezőgazdaság mellett erős műszaki, gép és alkatrészipari vállalatokban, amit a helyi Szegedi Tudományos Egyetem, műszaki, gazdasági és jogi karai szakképzett, friss diplomával rendelkező hallgatókkal és munkavállalókkal támogat. Emellett a vegyipar, mint gumiabroncs gyártás is jelen van a régióban a Continental cég által, akik több, mint 3,8 ezer főt foglalkoztatnak. Legnagyobb munkaerő igényük mérnökökre, gyártósori összeszerelőkre, és karbantartókra, de pénzügyi, marketing és logisztikai területekre egyaránt. Utóbbira több kisebb és nagyobb vállalkozások telepedtek meg Szegeden és környékén, melyek az ilyen globálisan működő cégekkel együtt dolgoznak.

Szeged tehát gazdaságilag erős, barátságos és szerethető városnak mondható, ahol alacsony, mindössze 3,5%-os a munkanélküliségi ráta, azonban a szakképzett munkavállalókat, amit máshol itt is erősen keresik a vállalkozások. Az allasszeged ebben a helyzetben nyújt segítséget mind a cégek és a kereső felek számára. A város és a megye állásait kínálja weboldalán, ahol szakképzettségnek és tudásunknak megfelelően tudunk keresni az ajánlatok között, de egy konkrét cégre is rátudunk keresni. A weboldalon online jelentkezésre van lehetőség, ahol önéletrajzunkat feltöltve, a kívánt pozíció megjelölésével tudunk jelentkezni. Elképzelésünkhöz legközelebb álló pozíciók megpályázásában nagy segítségünkre válhatnak ez a felület, de a további keresésben és átvezetésben egy adott cég weboldalára is nyílik általa lehetőségük.

Összességében elmondható, hogy Szeged egy igazán élhető vidéki város, ahol számos munkalehetőség közül tudunk válogatni szaktudásunktól függően, legyen szó szakképzett állásról, vendéglátásról vagy épp mérnöki munkákról.

Megosztás