Egy év fogházat és nyolc év eltiltást kaphat a visszaeső ittas sofőr

Az Esztergomi Járási Ügyészség az ittas járművezetés vétsége miatt benyújtott vádiratban végrehajtandó szabadságvesztésre, és nyolc év járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

A vádlott 2019. május 21. napján 15 óra 35 perckor Kesztölc belterületén ittas állapotban vezetett személygépkocsit úgy, hogy érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezett.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt, mivel szervezetében 2,37 g/liter (ezrelék) véralkohol-koncentráció előidézésére alkalmas szeszes ital fogyasztásából származó alkohol volt.

A vádlottat a bíróság a 2019. július 31. napján jogerős ítéletével 3 rendbeli ittas járművezetés vétsége miatt 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte és 8 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott cselekményével megszegte a KRESZ 4. § (1) bekezdés a) és c) pontjaiban foglalt közúti közlekedési szabályokat, amely szerint járművet az vezethet, akinek nincs a szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol; valamint aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott érvényes engedéllyel rendelkezik és a jármű vezetésétől eltiltva nincs.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, úgy őt a bíróság 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre, 1 év közügyektől eltiltásra, és 8 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó