Kategóriák: DorogHírek

Véradókat köszöntötték Dorogon

December 3-án, kedden a Dorog környéki véradókat köszöntötték a Dorogi József Attila Művelődési Házban.

Az eseményen a véradók mellett Hamburgerné Újvári Irén, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, Dr. Schmidt Ildikó az Országos Vérellátó Szövetség tatabányai vezetője, Dr. Bognár Ferenc, a Magyar Vöröskereszt megyei elnöke, Dr. Radoncsics Györgyné, a Magyar Vöröskereszt megyei vezetőség tagja és Turi Lajos Tát város polgármestere is megjelent.

A Magyar Vöröskereszt Esztergom-Dorog területi koordinátora köszöntötte a vendégeket, majd elszavalta Aranyossy Ervin „A vér az élet” című költeményét, ami a véradók himnusza is egyben.

Dr. Bognár Ferenc elmondta, hogy a véradás rettenetesen fontos dolog a magyar egészségügy fenntartásának rendszerben, amely semmi mással nem pótolható. „A véradók családja fogyatkozik, egyre kevesebben vagyunk, az idő az életünkben megfogyatkozott” – tette hozzá. Az egyik oka az, hogy folyton rohanunk, ki kellene törni ebből a titkos világból, mert a véradók döntő többsége nem dicsekszik azzal, hogy véradó. Nem hirdeti, hogy ő sokszoros véradó és ezen változtatni kell. Fontos az ember életében a példamutatás minden vonatkozásban, a véradásban pedig sokszorosan. Végezetül elmondta, hogy örömteli dolog, hogy a közösségi oldalakon egyre többször jelennek meg az oklevelekről, emblémáról a fotók, van olyan is aki már 113 véradáson van túl.

Dr. Bognár Ferenc beszéde után az Ízisz Gyöngyszemei táncstúdió adta el a koreográfiáját, Kindárné Győri Márta vezetésével. Ezután pedig átadták a kitűntetéseket. A 25, 30, 40, 50 szeres véradók oklevélben, a 60, 70, 75 és 80 szoros véradók oklevélben és éremben részesültek. A legidősebb véradó a dorogi Ambrus Lajos volt, ő 80 alkalommal adott már vért.

A kitűntetések átadása végén Bodó Ildikó megköszönte a véradók teljesítményét és továbbra is szeretettel várják őket. Továbbá megköszönte a társadalmi vezetők munkáját, akiknek ajándékot adott át.

Turi Lajos ezután pohárköszöntőt mondott, elmondta, hogy számos gyógykezelés nagy mennyiségű vért igényel. A betegek nevében pedig megköszönte a környékbeli véradók önzetlen és nemes tettét.

A köszöntök után az összegyűlteket hidegtállal vendégelték meg.

Megosztás