Meghosszabbíthatják az ukrán cigicsempész letartóztatását

Az Esztergomi Járási Ügyészség  a különösen nagy értékre, jövedéki adózás alól elvont termékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyamatban lévő nyomozás során indítványozta egy ukrán állampolgárságú nő letartóztatása határidejének meghosszabbítását, aki 37.500 doboz magyar zár-és adójegy nélküli cigarettát tartott a birtokában.

Az indítvány szerint  a gyanúsított 2019. június 03-án Esztergomban közlekedett a lengyel hatósági jelzésű gépkocsival és 12 óra 40 perc körüli időben a Nagy Duna sétány parkolójában megállt. A gyanúsított a gépkocsiban összesen 37.500 doboz magyar zár- és adójegy nélküli cigarettát tartott, melyeket Magyarországon nem forgalmaznak, erre figyelemmel a gyanúsítottól lefoglalt cigaretták jövedéki adózás alól elvont terméknek minősülnek.

A Magyarországon nem forgalmazott cigaretták kiskereskedelmi eladási ára 1.440,- Ft/doboz. Erre tekintettel a 37.500 csomag cigaretta ára 54.000.000,- Ft.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság 2019. június 5. napján rendelte el a gyanúsított letartóztatását, majd legutóbb 2019. december 5. napjáig meghosszabbította.

Az ügyészség indítványozta a letartóztatás határidejének újabb három hónappal, azaz 2020. március 5. napjáig  történő meghosszabbítását, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén  a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, illetve a bizonyítást veszélyeztetné. Az indítvány tárgyában az Esztergomi Járásbíróság nyomozási bírája 2019. december 2. napján ülést tart, ezen a gyanúsítottat meghallgatja.

Fotó: illusztráció
Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó