Kategóriák: Hírek

Év végéig fizethetünk a régi tízezressel

Lezárul a forint bankjegyek cseréje – év végén az MNB bevonja a régi 10 000 forintos bankjegyeket is.

A Magyar Nemzeti bank 2019. december 31-én bevonja a forgalomból a régi 10 000 forintos bankjegyeket, ezzel az idei év végén befejeződik a forint bankjegyek korszerűsítését célzó, 2014-ben kezdődött cserefolyamat.

A régi címletváltozat bevonását követően a jövő évtől, azaz 2020. január 1-től már csak a megújított 10 000 forintos bankjegyek lesznek használhatók. Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók – azonos címletű ­– törvényes fizetőeszközre.

Két hete került visszavonásra a korábbi 500 forintos bankjegyünk is. Ezzel 2019. október 31-ig fizethettünk utoljára, de a bankok, a posták még három évig elfogadják, a jegybank pedig 20 évig váltja be.

Érdekesség: emlékszik még a barna ötezresre, a „Bartók” ezresre vagy a lila ötszázasra? Ezeknek a bankjegyeknek a 20 éves beváltási határideje idén nyár végén járt le. Így ha egy lakásfelújítás során a falban találnánk belőlük egy köteggel, akkor már csak numizmatikai értéke lenne.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank / dorogimedence.hu
Fotók: Magyar Nemzeti Bank

Megosztás