Kategóriák: DorogHírek

Civil összefogással fásították a Borbála-lakótelepet

A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE), a Szemétirtók csapata és a Civilek a Fejlődő Városért Egyesület (CFVE) őszi fásítást szervezett a dorogi Borbála-lakótelepen.

A november 9-én, szombaton megrendezett fásításon összesen 25 fő ragadott ásót, lapátot és gereblyét. A civil egyesületek, az Eötvös iskola tanulói és a helyi lakosok mellett a faültetésen részt vett Éberhardt György és Berndt József önkormányzati képviselők, valamint Nunkovics Tibor országgyűlési képviselő.

Lieber Tamás ötletgazda, a BEBTE elnöke elmondta, hogy amikor keresték a helyszínt, három jöhetett szóba: a Richter óvoda előtti tér, a patak menti rész, illetve a Borbála-lakótelep. Maros Rudolf környezetmérnökkel, és Dankó Kristóf főépítésszel közösen úgy döntöttek, hogy a lakótelep lehet a legjobb választás, hiszen az újonnan telepített játszótér mellett nincsenek fák, így a gyermekeknek nem biztosított nyáron az árnyékos terület. Hozzátette, hogy a beültetett fák – a levegő megtisztítása mellett – a lakótelep légkondicionálását is elősegítik majd. Kiemelte, hogy a fák öntözésére az Eötvös iskola igazgatójától, Vig Attilától kapott ígéretet, miszerint tavasztól őszig a gyerekek fogják locsolni a fákat.

Maros Rudolf környezetmérnök elmondta, hogy szombaton 17 fát sikerült elültetni a Borbála-lakótelepen. A fák az itthon is honos fajok, illetve a tájépítészetben, széles körben alkalmazott kertészeti változatok köréből kerültek ki: Szent István hárs, Szeleste ezüsthárs, Palóc juharlevelű platán, Cleveland korai juhar, Queen Elizabeth mezei juhar, virágos kőris, Urbanite vörös kőris, Amanogawa kínai hegyicseresznye. Mindemellett két héten belül sor kerül három darab nagyra növő örökzöld elültetésére is, valamint fagyalból sövényt telepítenek a parkoló és a játszótér közé. A kérdésre, hogy miért fontos fák és egyáltalán növények ültetése a városba, Maros Rudolf elmondta: ”A település zöldítésének elsődleges célja egy élhetőbb környezet megteremtése. A jól megtervezett és vitális zöldfelületek rendszert alkotnak és egy település egész lakóközösségét szolgálják. Ez a rendszer nyáron elviselhetőbb települési klímát biztosít, tisztábbá teszi a belélegzett levegőt, ideális befogadója és kezelője lehet a lezúduló csapadéknak, létfontosságú élő-, pihenő- és táplálkozó helye számtalan hasznos élőlénynek, fontos tényezője az emberi jóllétnek, a jó közérzetnek, remek terepe a közösségi életnek, hogy csak a legegyértelműbb hasznait említsem.”

Éberhardt György önkormányzati képviselő, a CFVE tagja elmondta, hogy nagyon örültek, mikor meglátták ezt a kezdeményezést, hiszen amikor az Otthoni téri parkban elkezdődött a fakivágás, az egész település megmozdult. A CFVE már akkor elkezdett dolgozni azon, hogy valamilyen módon új zöld övezetek legyenek Dorogon. A kezdeményezés egyébként a BEBTÉ-nek köszönhető, hiszen ők tették meg az első lépést a fásítás szervezésében, a CFVE ezért anyagi és emberi erőforrással mögéjük állt. Éberhardt György zárómondatában kiemelte, hogy megkéri a Borbála lakótelepen élőket, hogy az ő egészségükért elültetett fákra vigyázzanak, és ha rongálást tapasztalnak, jelezzék az önkormányzat felé.

A fásítás adományokból valósult meg (453.000 Ft): BEBTE – 200 000 Ft, Civilek a Fejlődő Városért Egyesület – 80 000 Ft, Dorogi Sport Egyesület – 25 000 Ft, Comp L. Számítástechnika – 30 000 Ft, Berndt József és családja – 5000 Ft, Dankó Kristóf – 20 000 Ft, Erős Sándor (DK) – 6000 Ft, Gréts Ibolya – 10 000 Ft, Hartyán Csaba – 5000 Ft, Holicska Szilvia – 10 000 Ft, Kornokovics Krisztián – 2000 Ft,  Lieber Tamás – 10 000 Ft, Menczel-Bacsó Bernadett – 10 000 Ft, Molnár Henriett – 10 000 Ft, Puksa Edit – 10 000 Ft, Uttó Norbert – 5000 Ft, Valovics Brigitta – 10 000 Ft, Wáryné Világi Hajnalka – 5000 Ft.

A jeles napra Puksa Edit cukrász finom pogácsákat sütött a faültetők energiapótlására.

Az összegyűjtött adomány fedezi a 4-5 éves előnevelt fák, az örökzöldek és a sövénynek szánt cserjék, valamint a talajjavító anyag, a támasztó berendezés és a törzsvédelem árát. Az ültetőgödrök munkagéppel való kiásását, valamint a keletkezett hulladék elszállítását a dorogi önkormányzat vállalta.

Lehoczki Dávid

Megosztás