Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Sárisápon gyakorlatoztak

A nemzeti minősítő rendszer keretében tartott újraminősítő gyakorlatot a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön Sárisápon.

A gyakorlaton a Gerecse Járási Mentőcsoport, az Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, az Esztergomi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, közösségi szolgálatos diákok, egy gátőr, valamint a Máltai Szeretetszolgálat, a Sárisáp Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Nyergesújfalu Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és települési mentőcsoportok, (Esztergom, Dorog, Nyergesújfalu, Süttő, Bajót, Tát, Leányvár, Piliscsév, Kesztölc, Csolnok, Máriahalom települések önkéntes mentőcsoportjai) vettek részt.

A feltételezés szerint Sárisáp külterületén egy iskolásokat szállító kisbusz elakad, a mögötte haladó személygépjármű megáll segítséget nyújtani, amelybe hátulról egy másik személygépjármű belecsapódik. Több sérült van, sérülésük ismeretlen.

Egy nemzeti minősítő gyakorlat számos látványos elemből tevődik össze. Reggel a résztvevő állomány felsorakozott, ideiglenes műveleti bázist állítottak fel, majd rövid eligazítást tartottak, ezt követően megkezdték az első napi feladatok végrehajtását. Az újraminősítő gyakorlat során a résztvevők árvízi védekezési feladatokat láttak el, műszaki mentést végeztek, átemelő szivattyú segítségével vizet távolítottak el, valamint könnyű – és súlyos sérülteket láttak el.

A gyakorlat végén mindegyik mentőcsoport visszatért a műveleti bázisra, ahol Komlós Tamás c. tű. őrnagy a gyakorlat vezetőjeként és – Sikrai Attila tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő szakmai szempontjainak figyelembe vételével – Szunyog Zoltán tű. ezredes megyei igazgató a minősítő bizottság elnökeként értékelte a gyakorlatot. A mentőcsoportok a nemzeti minősítést adó rendszerbeállító gyakorlaton megfelelt minősítést szereztek, így növelve a megye lakosságának élet- és vagyonbiztonságát.

A közös gyakorlatokra egyrészt azért van szükség, hogy a hivatásos és önkéntes, tűzoltó és polgári védelmi erőknek lehetőséget adjanak felkészülni a valós helyzetekre, másrészt hogy lehetőséget biztosítson az ismeretségek növelésére, a hatékony együttműködés kialakítására, a képességek és a készségek fejlesztésére a terület közbiztonságának növelése érdekében.

Fotók: Varga Mihály Sebestyén tű. főhadnagy
Forrás: komarom.katasztrofavedelem.hu