Kategóriák: DorogHírek

Tittmann másképpen újítaná fel a stadiont

Dorog polgármestere túlzónak és indokolatlannak tartja a Buzánszky Jenő Stadion felújítása során előírt vízelvezetési és fűtési rendszer kiépítésére vonatkozó követelményeket, valamint ennek a beruházásnak a költségvetési következményeit ésszerűtlennek és pazarlónak találja. A stadionfelújításra a település egyébként 686 millió forint állami támogatást kapott.

Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere – a képviselő-testület egyhangú támogatásával – levélben fordult Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkárhoz, az MLSZ-nél Vígh László Infrastruktúra Igazgatóhoz, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-nél Gerencsér Gergely projektvezetőhöz és Dr. Völner Pál országgyűlési képviselőhöz.

A levelet változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Államtitkár Úrhölgy!

A Dorogi Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion felújítása ügyében fordulok Önhöz tiszteletteljes kérésemmel.

Nagy öröm és megtiszteltetés a számunkra, hogy a 2065/2017.(XII.27.) sz. Korm. Határozatban foglaltak szerint 686 000 000 Ft támogatásban részesült a programunk.

A tervezés folyamatában és az ahhoz kapcsolódó társadalmi konzultáció során a műszaki követelményeket illetően vetődtek fel olyan gondolatok, melyek miatt segítséget kérve fordulok Önhöz.

Természetesen elhatárolódunk és nem kívánunk ahhoz a populáris demagógiához kapcsolódni, miszerint a mai színvonalú labdarúgásunk sokkal szerényebb infrastrukturális körülmények közé is elhelyezhető lenne.

A műszaki tartalomra vonatkozó, nemzetközi követelményekre hivatkozó, követelményeket illetően egészen más megközelítésből kérünk felülvizsgálati lehetőséget.

A játéktér vízelvezetési és fűtési rendszere kiépítésére vonatkozó követelményt véljük túlzónak és indokolatlannak. Felvetésünk indoka, hogy ezen műszaki elemek kiépítésének költségvetési következményeit ésszerűtlennek és pazarlónak tartjuk.

A Dorogi Atlétikai Club 1914-ben alakult. Stadionja 1920 – 25 között bekerített nézőtérrel, büféépülettel, zenepavilonnal gazdagodott. Az eltelt több, mint száz év alatt a nemzeti bajnokság különböző szintjein játszottak a dorogi csapatok. Ezen történelmi léptékű időszakban, valószínűleg a pálya valamikori megfelelő megalapozása miatt eső miatt még nem maradt el mérkőzés. A pályafűtést illetően még visszásabb a helyzet. Felelősséggel gondolkodó ember egyáltalán nem örül, sőt inkább egyre jobban aggódik a meteorológiai jelentésekben látható meleg rekord halmozódások miatt. Ez hazánk időjárási körülményeink ismeretében önmagában felveti a pályafűtés indokolatlanságát.

Ha ezen véleményünket még kiegészítjük azzal, hogy az egész emberiséget veszélyeztető éghajlati változások éppen a túlzott energia előállítás és energia pazarlás következtében alakultak ki és fokozódnak, akkor talán érthető, hogy, a finoman szólva hedonista önkényeztetésnek minősíthető pályafűtés nem tűnik felelős beruházásnak.

A támogatás és a saját források ésszerű felhasználásával meg tudjuk valósítani az NB II – ben való szerepléshez szükséges azon beruházásokat, melyek a sportolók és nézők biztonságát és kényelmét szolgálják, valamint lehetővé teszik a labdarúgó mérkőzések zavartalan lebonyolítását.

Megítélésünk szerint felvetéseink ésszerűen szolgálják labdarúgásunk és önkormányzatunk értékeit és érdekeit. Ezen felül pedig megfelelnek egy magasabb rendű követelménynek, a fenntartható fejlődés értékrendjének is.

Kezdeményezésünk indítéka, hogy nem szeretnénk azonosulni és alkalmazkodni értékrendünk szerint téves követelményekkel, még akkor sem, ha azok nemzetközi előírásokra hivatkoznak.

Ennek oka egyrészt az, hogy a hivatkozás nem mentesít bennünket saját felelősségünk alól.

Másrészt megnyugtat minket az, hogy kormányzatunk is hozott már, számunkra jelen esetben példát mutató döntéseket, melyek a nemzetközi állásfoglalásokkal szemben saját értékeink és érdekeink alapján születtek.

Tisztelettel kérem megértésüket és együttműködésüket, annak érdekében, hogy előremutató beruházásként valósíthassuk meg a Dorogi Buzánszky Jenő Labdarúgó Stadion felújítását.”

A levél ide kattintva tekinthető meg Dorog város honlapján. Az előterjesztést itt tekinthetik meg. Az erről készült jegyzőkönyv pedig ide kattintva érhető el.

Források: dorog.hu, Dorogi Séta Facebook oldal, dorogimedence.hu

Megosztás