Kategóriák: HírekSportTát

Táton gyűlnek össze a helyi dartsosok

Fél éve alakult meg a Duna-Gerecse Tát SE Darts szakosztálya. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük, milyen műhelymunkát végeznek.

Tóth Csaba, a szakosztály vezetője elmondta, hogy nyáron még a focipálya épületének helyiségében dobálták a nyilakat, viszont szeptember óta nagyobb és tágasabb térben, a táti művelődési ház aulájában gyakorolnak. Az edzések látogatottsága szinte állandó, alkalmanként 10-16 fő jelenik meg.

A sportolók párokat alkotva, hat táblán gyakorolhatnak. A kedd és csütörtök esti edzésekre Tokodról, Esztergomból és a térség kisebb településeiről is érkeznek játékosok.

Érdekesség, hogy a szakosztály tagjai között van egy mozgássérült férfi is. Mivel a játék során nehéz lenne mindig áthelyezni a táblát, ezért egy billenő megoldást találtak ki. A tartószerkezet mind a két oldalán található darts tábla, az egyik viszont lentebb, így csak át kell hajtani a tartószerkezetet és folytatódhat a játék.

Tóth Csaba elmondta azt is, hogy hamarosan igazolt játékosokkal is rendelkeznek majd, hiszen a bajnokságban való indulásnak ez az alapfeltétele. Ha minden jól alakul, akkor jövő áprilisban egy versenyt is rendeznek, amelyre több klubnak is kiküldik a meghívót.

Az egyesület várja a további tagok csatlakozását. Az edzésekről érdeklődni és jelentkezni a szakosztály Facebook oldalán üzenetben lehet!

Dartsról: A darts angol eredetű játék és sport, melynek során apró nyilakkal dobnak egy kör alakú céltábla különböző pontértékű szektoraira. A játék célja minél nagyobb összegű pontot elérni (maximálisan 180). A játékosok felváltva dobnak körönként 3-3 nyilat. A dobás értékét a nyíl által eltalált szektor száma adja meg. A dartsban legeket, és szetteket kell nyerni. A legtöbb versenyen egy nyert leg automatikusan egy megnyert szettnek számít, a világbajnokságokon viszont három leg után nyer a versenyző egy szettet. Az előre meghatározott számú szettet nyerő játékos nyeri a mérkőzést. A dartsban két szakágat különböztetnek meg, a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű (steel=acél) nyíllal szizál (vagy ritkábban egyéb anyagú) táblára dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal. Mivel a nemzetközi versenyeken és a Vb-n is fémhegyű nyilakkal játszanak, a steel darts-ot egyszerűen a darts szóval azonosítják. Bár a játékot már a 19. században is játszották, az angol parlament csak 2001-ben nyilvánította hivatalosan sporttá. (Wikipédia.org).

Lehoczki Dávid