Kategóriák: EsztergomHírek

Félezer hektárnyi erdővel lesz gazdagabb országunk

Négy csemete jelképes elültetésével Esztergomban megkezdődött az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. Jövő tavaszig 86 település környékén 2 millió facsemetét ültetnek el az állami erdőgazdaságok – írja az agrarszektor.hu

Nagy István, az M1 műsorában elmondta, hogy a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek. Az éghajlatváltozás következtében feltétlenül növelni kell az erdősítési programokat új, a megváltozott viszonyokhoz alkalmazkodó fafajták telepítésével is. Az Agrárminisztérium államtitkárai a következő napokban 86 településre látogatnak el annak érdekében, hogy elkezdődjön a fásítási folyamat.

Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár, Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója szerdán el is ültette Esztergomban azt a négy fát, amellyel megkezdődött a fásítási program. A most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság területein 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot fognak felhasználni az erdősítéshez.

Zambó Péter államtitkár szerint Magyarország erdői jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, az 550 hektár pedig újabb 8 ezer tonna megkötésére lesz képes. A gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy akácerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 3 millió forintot kaphat a gazda.

„Három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezzük az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti” – jelentette ki Zámbó Péter. Annak érdekében, hogy az intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek is részt tudjanak vállalni az országfásítás programjában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hivatal forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület szakmai partnerségével egy 500 millió forintos pályázat kiírására kerül sor. Ezzel iskolaudvarok, parkok fásítását fogják támogatni.

 

„Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő Pilisi Parkerdő Pilisjászfalu térségében tavasszal mintegy 10 hektár erdő, 120 ezer bükk- és tölgycsemete telepítésével járul hozzá a programhoz” – emelte ki Reinitz Gábor vezérigazgató. Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere pedig beszédében elmondta, hogy a most elültetett vénic szilt, ezüsthársat, ezüst juhart és magas kőrist további 10 ezer fa követi majd Esztergomban.

Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás