Esztergomban kölcsönzött autót, majd külföldre távozott vele

Akár két évet is kaphat az a hevesi férfi, aki még 2015-ben Esztergomban kölcsönzött egy személygépjárművet, majd külföldre indult vele. A férfi az autót az adott időre nem vitte vissza, Ausztriában fogták el.

Az Esztergomi Járási Ügyészség nagyobb kárt okozó csalás bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot azzal a hevesi férfival szemben, aki autókölcsönzőben más férfi iratait használta fel, majd a kibérelt autóval külföldre távozott.

A vádlott 2015. január 23. napján egy esztergomi autókölcsönzőben más férfi nevére kiállított útlevelet és a vezetői engedélyt mutatott be, ezzel a sértettet megtévesztve bérbe vette az 1.350.000,- Ft értékű személygépkocsit. A vádlott a gépjárművet a kikötött időpontig nem vitte vissza, az már a szerződés megkötésekor sem állt szándékában,  azzal külföldre távozott, a bérbeadó részére elérhetetlenné vált.

A személygépkocsit a férfitól Ausztriában foglalta le az osztrák hatóság, majd a sértettnek visszaadta. A vádlottal szemben az ügyészség indítványára európai elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság, ennek alapján őt Németországban fogták el.

Az elkövető különös visszaeső, hétszer volt büntetve, jelenleg más ügyben kiszabott szabadságvesztését tölti.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy amennyiben a férfi a bűncselekmény elkövetését az előkészítő ülésen beismeri, úgy őt a bíróság 2 év börtönbüntetésre, és 2 év közügyektől eltiltásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó