Kategóriák: DorogHírek

Mit csináljak a kerti hulladékkal, ha nem égethetem el?

Az ősz beköszöntével Magyarországon elkerülhetetlenül beindul az avarégetési szezon és vele sok helyen érezhető a szálló füst. A növényi hulladék eltüzelése nemcsak káros, hanem jogszabályban tiltott is és akár 3 millió forintos bírsággal is büntethető.

Mikor égethetek zöldhulladékot?

A kertekben felhalmozódó zöldhulladék (ág, gally, lomb, fa, gyökér, szár, levél és egyéb növényi maradvány) égetése szabadtéren csak a települések önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehetséges, szigorú szabályozás mellett. Háztartási hulladékot és műanyagot szigorúan tilos elégetni. Viszont vannak olyan települések ahol tilos az avar égetése, mint például Dorogon (a 16/2015 XI.27. önkormányzati rendelet szerint).

Mi történik, ha ennek ellenére avart égetek?

Ha valaki nem tartja be a rendeletet, és a tilalom ellenére zöldhulladékot vagy avart éget, 30 ezer forintig terjedő bírságot kaphat. De, ha közterületen idéz elő tüzet, vagy okoz robbanásveszélyt, 10 ezer forint és 1 millió forint közötti bírság szabható ki rá. Ha pedig olyan komoly tüzet okoz, hogy az oltáshoz ki kell hívni a tűzoltókat, akár 3 millió forintra is büntethetik.

Mit tegyek a kerti hulladékommal?

Dorog és térségében a legegyszerűbb módja a zöldhulladék eltűntetésének, ha az önkormányzatnál igényelünk zöldhulladék zsákot. Éves szinten minden ingatlantulajdonosnak 8 darab zsákot biztosítanak, amit havi szinten (december kivételével) díjmentesen el is szállítanak az ingatlanok elől. 2019-ben az utolsó zöldhulladék szállítási nap Dorogon november 5-e, a többi településen eltérő (ide kattintva tekinthetjük meg az időpontokat). Továbbá a zöldhulladékokat komposztálhatjuk is, melyet később trágyaként felhasználhatunk.

Mit tegyek, ha elfelejtettem kitenni a zöldhulladékot az ingatlan elé?

Azok a dorogi lakosok, akik nagyobb mennyiségű kerti hulladékot szeretnének elszállítani, vagy lekéstek a hulladékszállításról, a dorogi temető mögötti hulladékudvarba hétfőnként és csütörtökönként 07.00-09.00 és 15.00-18.00 között leadhatják hulladékaikat. Részletes információk a hulladékudvarról ide kattintva olvashatók!

Forrás: dorogimedence.hu / magro.hu