Helyi építészeket is elismertek az Év Háza díjátadón

Október 10-én, csütörtökön tartották meg „Az Év Háza Komárom-Esztergom megyében” eseményt Tatabányán, az Árpád Gimnáziumban. Az eseményen elismerték Borosházi Tamást és Dankó Kristófot is.

A rendezvényen az egybegyűlteket Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere és Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke köszöntötte. A beszédek után Bálint Imre, Ybl-díjas építész, a zsűri elnöke mutatta be a beérkezett 24 pályaművet, a tervezőket, majd a díjazott épületeket.

Az „Év Háza Komárom-Esztergom megyében” díjakat négy kategóriában osztották ki.

Díjat kapott Sárfy Tibor aki Tatán, a Fácánoskertben tervezett családi házat. Díjban részesült még Csőre Imre és Tóbiás Tamás, akik Tatabányán a Záray Márta pihenőpark melletti rendelőt tervezték meg. Mindemellett Csőre Istvánt egy általa tervezett tatai kertészet miatt is díjazták.

A Kesztölcön élő, pilismaróti származású Borosházi Tamás a műemlék és helyi védett épület kategóriában lett első, az esztergomi Széchenyi téren tervezett Kapcsolatok Háza épületével. Mindemellett különdíjat is kapott az esztergomi dzsámi mellett található Veprecht toronyban megépült reneszánsz vízgép rekonstrukciója miatt.

Az eseményen dicséretben részesült Dankó Kristóf is, aki egy nyergesújfalui társasházat, egy tokodi óvodát és egy nyergesújfalui ipari épület tervezett.

A díjátadók után bemutatták az újonnan felújított Árpád Gimnáziumot, Páll Ákos építésztervező kalauzolásával.

Borítókép: Bencsik János – a tatai medencéért Facebook oldal