Kategóriák: DorogHírekSport

Fordulócsere miatt megint idegenben

A soronkövetkező 11. fordulót november végére tették át, ezért a teljes sorsolás sorrendjében minden forduló eggyel előrébb jön. Így fordulhat elő, hogy a hétvégén a 12. forduló párosításait játsszák a csapatok, amelynek megfelelően csapatunk Csákváron lép pályára – Szabó Gyula cikke.

Az elmúlt bajnoki alkalmán pont nélkül távoztak a mieink Szegedről, azonban nem csak a vereség, hanem a mutatott játék miatt is szomorkodhattunk. A hazaiak tartották kézben a játékot az első félidő során és bizony szép számmal akadtak meleg pillanatok a dorogi kapu előtt, de ekkor még sikerült kapott gól nélkül kihúzni. Fordulás után aztán hamar góllá is érett a szegediek igyekezete. A második játékrész első nagy helyzetét még megúsztuk, de egy perccel később megszerezték a vezetést. Tíz percre rá könnyedén egalizálhattunk volna, miután a Vigh Ádámmal szembeni szabálytalanságot követően 11-eshez jutottunk. A csapat eddigi legeredményesebb támadója, Paudits Patrik azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. Lövése még kaput sem talált. Az utolsó húsz percre kezdett magára találni a gárda, de ez igen kevésnek bizonyult bármihez is. A forduló előtt a még mögöttünk álló Szeged ezzel a győzelmével a 9. helyre ugrott, míg mi már csak négy csapatot előzünk meg a tabellán, de a Szolnokkal így is pontegyenlőségben vagyunk, a Haladás előtt 1, míg a Budaörssel szemben is csak 2 pont az előnyünk. A sereghajtó Vácnál csak 6 ponttal gyűjtöttünk többet és sajnálatos módon kétszer annyi a kapott, mint a rúgott gólunk. Arról nem is beszélve, hogy az egész mezőnyben a mögöttünk álló Szolnokkal és Váccal holtversenyben a legkevesebb gólt mi szereztük. Ellenfelünknek újonc létére ez volt zsinórban a harmadik győzelme és öt bajnoki óta veretlen.

Az élen tronfosztás történt, miután az MTK lépett elő listavezetőként. Tíz forduló után tartanak ott, amit sokan a bajnokság elején vártak volna tőlük, azonban nem valami fényes helycsere történt, ugyanis a fővárosiak egy szimpla 2-1-es Nyíregyháza elleni hazi győzelmével, a Siófok hazai pontvesztésével és a győriek csákvári vereségével alakult így. A legutóbbi hazai meccsünkön bennünket legyőző Siófok hiába vezetett, nem tudta odahaza megőrizni előnyét a Soroksár ellen, míg az éppen aktuálisan következő ellenfelünk, a Csákvár 3-2-re verte a listavezető Győrt hazai pályán. Elsősorban jó hajrájának köszönhetően nyert négy góllal a Vasas a Vác ellen Soroksáron, míg a javuló formában lévő Gyirmót biztosan verte otthon a Békéscsabát 2-0-ra, akárcsak a Szolnok a Budaörsöt. A Siófokhoz hasonlóan a Budafok sem tudta hazai pályán megtartani előnyét, ráadásul ők két góllal mentek a Kazincbarcikától, ám végül 2-2 lett. A forduló egyik meglepetésének tűnhet az egyre inkább belelendült újonc Ajka győzelme a Haladás ellen Szombathelyen. Ráadásul igen gólerősek is a veszprém megyeiek, amelyet ezúttal is igazoltak, ugyanis 4 gólt lőttek a Rohonci úton, így még az is belefért, hogy mellé kettőt is kaptak. A tizedik forduló csak tovább erősítette a korábbiakban is megállapítást nyert tézist, miszerint a mezőny csapatai között nincs egetrengető különbség és gyakorlatilag valamennyi mérkőzés háromesélyes.

Vasárnap a Csákvár otthonában esélyesebb nálunk, de jó volna erre rácáfolni. Tavaly ilyenkor kikaptunk tőlük talán az ősz leggyengébb játékával és az volt az első vereségünk NB II-es meccsen idegenben a Csákvártól. A másodosztályban kifejezetten jól alakult a mérlegünk ellenünk, hiszen Csákváron előtte kétszer is pontot hoztunk, otthon pedig valahányszor legyőztük őket. Így volt ez a két csapat legutóbbi összecsapásán is idén áprilisban, Húsvétvasárnap, ahol már az elő percekben belőttük a mindent eldöntő gólunkat. Bár azóta nem játszottunk, mégis eggyel gyarapodott az egymás elleni mérkőzéseink száma, ugyanis sikeresen rábukkantam egy további meccsünkre, amely a legutóbbi részletes összefoglalóban (itt olvasható:   https://dorogimedence.hu/index.php/2019/04/20/orok-merlegen-dorog-csakvar/ ) még nem szerepelt. A két csapat legelső meccse egy Magyar Kupamérkőzés volt még 1986-ban, amelyet Csákváron 6-0-ra nyertük, ám három évvel később is, ugyancsak a kupában találkoztunk, amely szinte teljesen a feledés homályába veszett. Ezen felül azért is volt megtévesztő, mert emlékeimben ott élt, hogy a csákváriak ellen legelsőként találkozva volt egy 6-0-ás győzelmünk, ám mint a közelmúltban azt sikeresen felkutattam, 1989. augusztus 14-én is játszottunk velük kupameccset Csákváron, amely szintén 6-0-ás dorogi sikerrel végződött.  A góljainkat Schuttovits László, Németh Zoltán, Sulija Ottó (2), Romfa Károly és Szedlacsek István szerezték. Előtte egy héttel történt a dorogi klub 75. évfordulójának alkalmából megrendezett nemzetközi Jubileum kupa, amelyről korábban szintén cikkeztem, így Reszeli-Soós István edző mindjárt két kupasikerrel mutatkozott be Dorogon. A csákvári mérkőzés egyébként az akkori bajnoki nyitány főpróbája is volt egyben.

A legelső másodosztályú  Csákvár-Dorog mérkőzés 2016. augusztusában

A két csapat eddigi mérlege: 17 mérkőzésből 9 dorogi győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 29:16-os gólarány. Idegenbeli mérlegünk: 9 meccsen 5 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 19:8-as gólarány. Mind az öt Csákváron elért győzelmünket kapott gól nélkül hoztuk.

A jelenleg 5. helyezett csákváriak fantasztikusan kezdték az idényt, miután az első öt fordulót csont nélkül behúzták és vezették a tabellát. A 6. fordulóban a Gyirmót otthonában viszont simán kikaptak 3-0-ra, azonban a következő fordulóban aratott győzelmükkel jelezték, hogy csak kisiklás volt a balul sikerült győri túra. Közben őket is megfosztották 3 pontjuktól a Balmaz kizárása miatt, majd ezután viszont két meglepőnek ható vereség következett: Szegeden 5-3-ra veszítettek, majd hazai pályán is elvéreztek a Szolnokkal szemben. Azonban mielőtt még gödörbe kerültek volna, legutóbb 3-2-re verték a listavezető Győrt. Odahaza sorra vertek minden vendégüket, egyedül éppen az újonc Szolnok tudott nyerni náluk. A legyőzöttek listája tekintélyes, hiszen valódi skalpokat gyűjtöttek, mert kivétel nélkül élbolyhoz tartozó ellenfelek ellen diadalmaskodtak. A trófeák között az MTK, a Budafok, a Siófok és a Győri ETO sorakoznak az éllovasok táborából, ezen felül pedig a Haladás is otthagyta a fogát Csákváron. Bár a szombathelyiek nem tartoztak kifejezetten az élcsapatokhoz, de kétség kívül neves ellenfél volt és a csákvári vendégszereplésükig veretlenek. 18 szerzett góljukkal hatékonynak mondható a támadó soruk, azonban védelmük még a miénknél is lyukasabb az eddig kapott 17 találattal. Ennél többet csak három csapat kapott a mezőnyből. Nevezetesen, a Vác 22, míg a Nyíregyháza és az Ajka egyaránt 18 gólt. 

Csákvár a legkisebb település az egész NB II-es mezőnyben. Őket leszámítva pedig mi lennénk a legapróbbak, de még Dorog is bő kétszerese a mindössze 5200 lelket számláló Fejér megyei városnak, amely tőlünk mintegy 65 km-nyire délnyugatra található. Csákvár a neves magyar történelmi Eszterházy család birtoka volt. A település legnevezetesebb objaktuma is az egykori Eszterházy kastély, amely napjainkban egészségügyi intézményként működik. A település sportklubja 1947-ben alakult. Sokáig különösebb eredmény nélkül, mondhatni jelentéktelenül teltek az évtizedek, amelyek során jobbára a negyed és ötödosztályban, de nem ritkán még a hetedosztályban is szerepelt. Az első említésre méltó sikerük az 1989-ben játszott Szabadföld kupadöntő, ahol a körmend ellen alulmaradtak 1:0 arányban. Egyfajta kiugrást az 1990-es évek közepén jegyezhette a klub, amikor a harmadosztályba szerepeltek és ott meghatározó csapat tudtak lenni, majd visszaesés a megyei szintre, mígnem újboli harmadosztályú tagságát követően 2012-ben feljutottak fennállásuk során először az NB II-be, de egy év után kiestek. Újabb egy év elteltével azonban ismét visszaverekedték magukat és 2014 óta, immár 6 évadját vívja a másodosztályban, ahol a legjobb eredménye egy 6. hely volt. A labdarúgás viszonylag sikeres hátteréhez nagyban hozzájárul a két közeli település – Felcsút és Székesfehérvár – segítsége, mint háttér, ahonnan több játékost is kapnak kölcsönbe. Ennek ellenére is elismerésre méltó ennek a kis településnek az összehasonlíthatatlanul nagyobb és előnyösebb kvalitású, ráadásul zömében komoly és nagy tradíciókkal rendelkező másodosztályú ellenfelek közötti helykövetelése. A csákváriak otthona az 1983-ban avatott, két és félezer néző befogadású Tersztyánszky Ödön sportcentrum, amely világítással is rendelkezik. A névadó egyébként Csákvár szülötte és kétszeres olimpiai bajnok kardvívó. 

Nagyon ránk férne egy igazi bravúr, s reményeink szerint fiaink is átérzik a helyzet komolyságát. Ugyanis egy újabb vereséggel igen szorult helyzetbe kerülnének, így nem lehet más a cél, mint egy jól megválasztott taktikával, a legnagyobb fegyelemmel és erőbedobással vetni magukat a küzdelembe. A nagy igyekezet ellenére is bármi előfordulhat, ám a lélektelen, hitehagyott hozzáállást nehezen tolerálnák a drukkerek, akik pedig feltehetően most is szépszámban kísérik majd el a csapatot.