Rendszeresen lopott a pénztáros a kasszából

Az Esztergomi Járási Ügyészség a szabálysértési értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás vétsége miatt indult ügyben egy esztergomi nővel szemben nyújtott be vádiratot, mert az elkövető pénztárosként rendszeresen lopott a rábízott kasszából.

A vádlott 2018. november 28. napjától pénztárosi munkakörben dolgozott egy esztergomi áruházban,  feladata volt a munkaköre ellátása során a fizetőeszközök megfelelő kezelése, a kasszatartalom megfelelő kezelése (fölözés, elszámolás), valamint a pénztárgép megfelelő működtetése.

A vádlott a havi jövedelme kiegészítéseként, jogtalan haszonszerzés céljából, rendszeresen tulajdonított el különböző összegeket az áruház pénztáraiban a rábízott készpénzből és vásárlási utalványból oly módon, hogy a vásárlóktól átvett nagyobb címletű forint és euro bankjegyeket nem tette bele a kasszába, hanem azokat szándékosan a padlóra ejtette, a lábával a kasszaszalag alá tolta, majd a kasszafedelet visszazárta. Kis idő elteltével a vádlott a földön lévő bankjegyeket a biztonsági kamera elől rejtve magához vette és azokat eltulajdonította. A nő a rábízott ajándékutalványokból is tulajdonított el oly módon, hogy azokat a vevőtől átvéve nem tette bele a kasszába, hanem lefordítva félrerakta a pultra a blokkot kiadó gép mellé a papírok közé – így azok a biztonsági kamera részére nem voltak feltűnőek – majd az utalványokat később magához véve azokat eltulajdonította.

A nő a fenti módon, összesen kilenc alkalommal, összesen 191.963,- Ft értékben lopott a rábízott fizetőeszközökből, a lopási kárból 48.382,- Ft. az eljárás során megtérült.

Az elkövetőt a bíróság 2017-ben,  más ügyben, kisebb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat elzárás büntetésre ítélje, valamint kötelezze a lopással okozott, és meg nem térült kár sértett részére történő megfizetésére.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Fotó: illusztráció (MTI – Kallos Bea)

Megosztás