Kategóriák: CsolnokHírekKék hírek

Óvadék ellenében szabadlábra kerülhetne a csolnoki gyilkos

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség az emberölés bűntette, kábítószer birtoklás vétsége és járművezetés bódult állapotban vétsége miatt folyamatban lévő ügyben indítványozta a letartóztatása meghosszabbítását annak a férfinak, aki  előbb ököllel arcon ütötte, majd egy késsel nagy erővel mellkason szúrta a sértettet.

Az elkövető 2018. szeptember 28-án Csolnokon egy kocsma előtt anyagi vita közben ököllel arcon ütötte a sértettet, aki emiatt a földre esett. A szemtanúk a gyanúsítottat számon kérték, akit a sértettől távolabbra szorítottak, miközben a gyanúsított késsel a kezében kaszáló mozdulatokkal tartotta távol magától a feléje közelítőket. A sértett az elkövető felé indult, aki a késsel nagy erővel mellkason szúrta a sértettet, aki a helyszínen életét veszítette. Az elkövető a sértettel való konfliktusát megelőzően kábítószert fogyasztott.

Az elkövető a helyszínről a rendőrök kiérkezését megelőzően annak ellenére távozott, hogy többen megpróbálták visszatartani. A férfi az esti órákban úgy vezetett egy személygépkocsit, hogy szervezetében kábítószer volt. A férfival szemben, a sértett megszúrásakor, garázdaság vétsége miatt volt folyamatban más büntetőeljárás, továbbá kábítószer-kereskedelem vétsége miatt őt a bíróság 2 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amely még nem járt le.

Az ügyészség indítványa alapján a férfi 2018. október 01. napján elrendelt letartóztatását a bíróság 2019. november 01. napjáig meghosszabbította, mert  fenn áll annak a veszélye, hogy a férfi újabb bűncselekményt követne el.

A bíróság ugyanakkor a védő óvadék megállapítására irányuló indítványának helyt adva a gyanúsított letartóztatását tízmillió forint óvadék letétele esetére megszüntette, a letartóztatás helyett bűnügyi felügyeletet rendelt el, és elrendelte a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazását.

Az ügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be, mert az óvadék és a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz egyaránt a bűnügyi felügyelet magatartási szabályai megtartásának a biztosítéka, ugyanakkor a bűnismétlés megakadályozása a bűnügyi felügyelettel nem biztosítható.

Az ügyészség fellebbezésében azt indítványozta, hogy a másodfokú bíróság a nyomozási bíró végzését változtassa meg akként, hogy a bűnügyi felügyeletre, az óvadékra, és a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközre vonatkozó rendelkezéseket mellőzze.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Fotó: police.hu