Megyénk büszkeségei – gazdára találtak a megyei közgyűlés díjai

Kesztölci, táti, esztergomi, tokodi és dömösi embereket is díjaztak kiváló munkájukért a megyénkben.

A tatabányai Vértes Agorájában tartotta ünnepi közgyűlését a megyei önkormányzat – a nagyszabású gálán dr. Rákossy Balázs államtitkár közreműködésével 23 kitüntetést adtak át, köztük a gazdasági díjakat és kitüntető címeket, a Komárom-Esztergom Megyéért, a Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjat és a Vályi Díjat is.

Házigazdaként Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd dr. Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár tolmácsolta ünnepi gondolatait. „Komárom-Esztergom megye nehéz örökséget kapott, ebből kellett kihozni a legtöbbet. Mára kimondhatjuk, hogy mindez sikerült, ez az itt élő emberek szorgalmát és munkáját dícséri„- emelte ki. Popovics György, a megye közgyűlés elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, minden évben olyan személyek kapják az elismerést, akik valóban nagyon sokat tesznek szűkebb vagy tágabb környezetükért, embertársaikért, közösségükért. „Megtiszteltetés, hogy itt élnek, alkotnak, munkálkodnak Komárom-Esztergom megyében. Ezt a folyamatos alkotást, teremtést szeretnénk Önökkel együtt folytatni a megye fejlődése érdekében a jövőben is”- mondta.

A gálán rajtuk kívül jelen volt és díjat adott át Czunyiné Dr. Bertalan Judit és Bencsik János országgyűlési képviselő, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint a díjazottakkal együtt ünnepeltek az együttműködő gazdasági érdekképviseleti szervezetek képviselői, a megyei közgyűlés és számos település képviselője, polgármestere is.

Az ünnepség folytatásában a 2019-ben felvett megyei értékek emléklapjainak átadása következett – ebben az évben 19 érték került lajstromba, köztük több dorogi, esztergomi, tatai és bábolnai is. Ezt követően a megyei közgyűlés által alapított díjak átadására került sor. Az idei évben is 8 gazdasági díj talált gazdára – azokat a vállalkozásokat ismerték el, akik az elmúlt évben átlagos felüli teljesítményt nyújtottak. A díjazottak a korább évekhez hasonlóan dr. Szunyogh László szobrászművész által készített bronz emlékplakettel és oklevéllel lettek gazdagabbak.

A rendezvény hátralévő részében a megyei önkormányzat olyan személyeket és csoportokat részesített elismerésben, akik tevékenységük során kiemelkedő szakmai munkát végeztek és maradandó értéket alkottak. A gála ünnepi műsorát eközben a Népház Show Formációs Táncegyüttes és Demeniv Mihály harmonikaművész biztosították. Az ünnepséget a díjak kiosztása után végül egy baráti hangulatú állófogadás zárta.

Térségünk díjazottjai:

Komárom-Esztergom Megye kézművese
Mihov-Pánczél Marianna ékszerkészítő

Mihov-Pánczél Marianna évek-óta készíti Kesztölcön a „Mary-N” lógóval fémjelzett ékszereket. Minden ékszer személyre szabott, egyedi tiszta szívvel, szeretettel és 100%-ban kézzel készül. Termékei mára már bejárták a világot. 2018-ban Mihov-Pánczél Marianna a Praktika Kreatív Kihívás ékszer kategória nyertese lett.

Komárom-Esztergom Megye középvállalkozása
Botlik-Trans Kft.- Botlik Roland

A Botlik-Trans Kft. 1986-ban indult családi vállalkozásként közúti teherfuvarozással és vált mára Tát város egyik meghatározó vállalkozásává. Legfőképpen autó beszállítókkal áll szerződéses viszonyban és nyújt számukra logisztikai szolgáltatást, raktározást továbbá belföldi, nemzetközi, szállítmányozást végez Angliától egészen Törökországig. Jelenleg 120 munkatárssal dolgozik együtt, a több mint 100 autó működtetésén.

Komárom-Esztergom Megye szakképzője
Dobos Krisztián, egyéni vállalkozó

Dobos Krisztián esztergomi egyéni vállalkozó 2010. január 4-e óta foglalkozik éttermi mozgó vendéglátással. Üzletét szakmai odaadás, színvonalas vendéglátó tevékenység jellemzi. 2014-ben kapcsolódott be a tanulószerződéses rendszer gyakorlati képzőhelyeinek sorába. Azóta folyamatosan foglalkoztat szakács tanulókat. Szakmai teljesítményét, lelkiismeretes gyakorlati oktatói munkáját a nála gyakorlatukat töltő tanulók szakmai záróvizsgán nyújtott teljesítménye is igazolja.

KÜLÖNDÍJ
Babits Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.- Babits Mihály

A vállalkozást, mely fémmegmunkálás, CNC forgácsolással foglakozik, 1995-ben alapította meg Babits Mihály Babits Bt. néven, családi vállalkozásként, mely az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül. 2004-ben Kft.-vé alakultak és 2011-től tevékenykednek jelenlegi telephelyükön, egy korszerű kisipari műhelyben az Esztergomi Ipari Parkban. Jelenleg 20 fővel dolgoznak, a hazai és az európai munkamegosztásban is részt vesz vállalkozásuk.

Komárom-Esztergom Megye Sportjáért
Korpási Bálint, kötöttfogású birkózó

Korpási Bálint 1987-ben született Esztergomban. Sportolói pályafutását Tokodon kezdte. Korpási Bálint nem csak a sport területén, hanem a civil életben is példaképnek tekinthető. Kiemelkedő teljesítményeinek köszönhetően 2008-ban Tokod Önkormányzata Díszpolgári Címet adományozott neki, 2017-ben pedig a Magyar Birkózó-szövetség az év magyar birkózója címet ítélte oda a kiváló sportolónak.

Komárom-Esztergom Megyéért Díj
Pálmai József pedagógus

„Őseidnek vallásához, nemzetséged gyökeréhez, ó, testvér, légy hű, mindörökké!”hangzik Pálmai József pedagógus hitvallása, mely elkísérte egész életében. Pedagógusi pályája során sohasem csak a tananyagot adta át a reábízottaknak. Hitre, a magyarság és a haza szeretetére is tanított. Felhívta a figyelmet a kétkezi munka és az örök emberi értékek megbecsülésére tette mindezt, kifogyhatatlan energiával, türelemmel és elszántsággal. Tanított az egyén, a bölcsesség és a szellem felelősségére, és tette ezt nem csak a katedrán, hanem az élet számos területén: a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés képviselőjeként, községi önkormányzati képviselőként évtizedeken át, gazdaköri elnökként, a rendszerváltoztatás szellemi küzdelmei és a közélet számos nehézsége közepette is.

Komárom-Esztergom Megyéért Díj
Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége
A díjat Zoltai Dániel a horgászegyesület elnöke vette át

1993 márciusában 38 egyesület 8700 horgásza ráérezve az új idők kihívásaira, megalapította a megyei horgászszövetséget. A kezdeti idők nem voltak egyszerűek, hiszen a puszta létért is keményen küzdeni kellett, bizonyítani a szükségességet, az életképességet és fejlődő pályára állítani a horgászsportot. Ez sikerült, hiszen a szövetség kitartó és céltudatos munkája azt eredményezte, hogy az egyesületek, valamint a horgászok létszáma folyamatosan emelkedett. Jelenleg a szövetségnek 19 ezer tagja van, mintegy 58 egyesületben. Ez a szervezet jóval megelőzve korát felismerte a természetes vizek jelentőségét és azok horgászkezelésbe vételének fontosságát. Hosszú tárgyalások és kemény munka után került a horgászsport kezébe az akkor még csak 100 ha Pilismaróti Felső-öböl 1993-ban, majd 1995-ben a megyei Duna szakasz 2000 ha-os területe. A szövetség vezetői feltételek nélkül, megalkuvást nem tűrően szolgálták a horgászok érdekeit, ezáltal sikerült ezeket az igen értékes természetes vizeket, horgászvizekké tenni. Ez az akkori lépés több évtizedre meghatározta megyénk horgászsportját, fejlődő pályára állította azt. A megyei szövetség jó kapcsolatot ápol több megyei civil szervezettel, önkormányzattal, intézménnyel, valamint a kormányhivatallal és a közeljövőben tervezik ezen együttműködéseket megújítani és még szorosabbá tenni. Kiemelt feladatának tekinti az ifjúság nevelését, az utánpótlás kérdését, valamint a versenysportot. Ezt az évente elért számtalan szép eredmény és elismerés bizonyítja. Élen jár a környezet- és természetvédelemben, rendezvények sokasága mutatja elhivatottságát. A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége, mint a megye egyik legnagyobb civil szervezete súlyának és jelentőségének megfelelően pulzál a megye keringésében, kérlelhetetlenül képviselve az egyesületek, a horgászok, valamint a természetvédelem érdekeit, teszi mindezt úgy, hogy eredményesen élt az előző néhány évben, a horgásztársadalom érdekében újonnan meghozott törvények adta számtalan lehetőséggel és könnyítéssel.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat

Megosztás