Kategóriák: DorogHírek

Átadták a dorogi autóalkatrész-gyárat

Szeptember 13-án, pénteken tartották a GMD CAST Hungary Kft. dorogi gyárának átadóját, ahol a GMD Group elnöke mellett Dr. Völner Pál, országgyűlési képviselő és Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter is beszédet mondott. Az átadó ünnepség moderátora Horányi László volt.

Alain Martineau, a GMD Group elnöke beszédében elmondta, hogy hihetetlen nagy öröm számára, hogy mindannyian itt lehetünk Dorogon, ezen az avatón. Köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA), hiszen az ő segítségükkel tudták megvalósítani ezt a befektetést. Kiemelte, hogy a gyár elindulásával már 240 új munkahelyet teremtettek Dorogon, ahol nagyon modern, robotizált üzemben dolgozhatnak a munkavállalók. Hozzátette, hogy nagyon gyorsan sikerült ezt a beruházást megvalósítani és hamarosan a második ütem is elkezdődik, melynek keretében négyezer tonnás gépek fognak érkezni Dorogra. Alaiin Martineau beszédében kitért arra is, hogy világszerte 5500 embert foglalkoztatnak és több mint egymilliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. Végezetül elmondta, hogy a GMD csoportnak Bonyhádon is van egy üzeme, ahol luxusautókba gyártanak bőr belső borításokat.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a 30 éves múlttal rendelkező gyár már most több, mint 200 munkahelyet teremtett Dorogon. Hozzátette, hogy a rendszerváltás után ez az egykor virágzó bányászattal és nehéziparral rendelkező régió nagyon nehéz időszakokon ment át, viszont a városvezetéssel jó együttműködést ápoló kormányzat sikeres gazdasági politikájának és az itt élő emberek szorgalmának köszönhetően sikerült a felzárkóztatást és a térség fejlődését továbbra is biztosítani. Végezetül elmondta, hogy bízik benne, hogy a következő időszakban megvalósuló autópálya csatlakozás kiépítésével, az ipari park kapacitása maximálissá válhat, ezzel bekapcsolódva az ország és Európa vérkeringésébe.

Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy aki a világgazdasági folyamatokat figyeli, az csak kapkodja a fejét, hogy milyen gyors és mélyreható változások zajlanak folyamatosan. Olyan technológiai újításokkal találjuk szembe magunkat, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy a sci-fi világába tartoznak. Mára azonban ezek a legújabb technológiai innovációk a mindennapos siker előfeltételeivé váltak. Ennek, a negyedik ipari forradalomnak nevezhető folyamatnak a tempóját alapvetően az autóipar diktálja, amely egy teljesen új időszakába érkezett. Ez nekünk, magyaroknak azért is nagyon fontos, mert a magyar gazdaság gerincoszlopát továbbra is az autóipar adja. 2010-ben az autóipar termelési értéke 4000 milliárd forintot ért el, tavaly pedig már 8500 milliárd forintos termelési értéket jegyezhettünk fel, ami azt jelenti, hogy 500 ezer személygépkocsi, 2,5 millió motor legyártásával a magyar autóipar megduplázta termelési értékét nyolc esztendő leforgása alatt. Hozzátette, hogy az előre lépésben jó hír, hogy a GMD csoport – amely a világ egyik legjelentősebb elsőkörös beszállítója – úgy döntött, hogy Magyarországon, Dorogon hajtja végre azt a beruházást amellyel a legmodernebb technológiát hozzák ide. A beruházás értéke 20 milliárd forint, ehhez a beruházáshoz pedig a magyar kormány 2,9 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosít. Végezetül elmondta, hogy Dorog és környéke nagyon komoly ipari örökséggel, tradícióval rendelkezik, gyakorlatilag a Dorogi-medencében 230 éves múltra tekint vissza a bányászat, fontos volt ezért itt is, hogy az ipari hagyományokra építve otthont biztosítsanak a legmodernebb ipari technológiáknak.

A GMD csoportról: A GMD csoport fém- és műanyagipari termékeket gyárt főképp a járműipar számára. Sajtolással, fröccsöntéssel, hőformázással, alumínium-olvasztással, valamint fémöntéssel foglalkoznak. A gyártás mellett autó-, illetve gépészeti alkatrészek tervezése és fejlesztése is a portfólió része, elsősorban kormánymű-, váltó-, illetve motoralkatrészek kapcsán. A GMD Cast Hungary 2017-ben alakult Magyarországon, majd a Dorogi Ipari Parkban található, korábbi a japán Sanyo és Panasonic által használt üzemcsarnok megvásárlásával elindította a projektet. 2019-re az átalakítás befejeződött, majd a gyártósorok és öntőrészek folyamatosan kapcsolódtak be a termelésbe.

Lehoczki Dávid