Kategóriák: EsztergomHírek

Bajban van? Töltse le az EsztergGOMBot!

Egy új közbiztonsági alkalmazással gazdagodtak az esztergomi polgárőrök és a lakosok, amelyet Ön is letölthet, ha bajba kerül az utcán. Nyírő Andrással az Appsters Kft. ügyvezetőjével és Valent Tamás polgárőrrel beszélgettünk.

Nyírő András elmondta, hogy ez egy nagyon hasznos alkalmazás, tulajdonképpen egy riasztó. Ha valaki bajba kerül, mindössze annyit kell tennie, hogy kézbe veszi a telefonját, megnyom rajta egy gombot az alkalmazáson keresztül pedig a polgárőrséghez befut a riasztás. Mindemellett egy nagyon pontos GPS koordinátát is küld a rendszer nekik, ami alapján a polgárőrök a keresésünkre indulhatnak. A riasztás után pedig egy telefonszám is elérhetővé válik, melyet tárcsázva kapcsolatba is léphetünk velük. Továbbá még egy dolgot tud az alkalmazás: ha előre beállítjuk, akkor sziréna hangot adhat ki a telefonunk.

Valent Tamás elmondta, hogy nagy szükség van erre az applikációra, hiszen egyre többször éri támadás azokat a fiatalokat vagy időseket, akik egyedül mennek haza a sötétben. Ha nem érzik magukat biztonságban, csak megnyomják a gombot és a polgárőrség máris tud a hollétükről. A GPS koordináták mellett a rendszer kimutatja az illető nevét, korát és nemét is, így még könnyebb a felkutatása.

Nyírő András hozzátette, hogy ezt a rendszert már több helyen is sikeresen alkalmazzák az országban. Az applikáció letölthető a Play Áruházból, illetve a Appstore-ból is, amely EsztergGOMB néven található meg! Az ügyvezető kiemelte, hogy az alkalmazást ingyen készítették el az esztergomi polgárőröknek, mivel rengeteget segítettek már a Virágzó Kesztölc Egyesületnek, illetve vigyázták a rendet Kesztölcön. Több rendezvényen, kerékpáros táborban is kiemelt segítséget nyújtottak, illetve szerepet vállaltak az illegális hulladéklerakók felszámolásában, hiszen a Dorog és Kesztölc közötti erdőben több szemetelőt is sikerült elfogniuk.

Valent Tamás abba is beavatott minket, hogy a polgárőrség szemszögéből hogyan működik a szoftver. Mindenkinek van egy ügyeleti száma, a riasztás után a központba érkezik a jelzés, majd az éppen ügyeletes kollégának továbbítja a rendszer az információkat. Ő pedig már látja is a térképen, hogy hova kell indulnia.

A RTVE Háttér című műsorában 28 perc 10 másodperctől tekinthetjük meg a velük készült riportot:

Fotók: Walczer Patrik