Az idősödő korosztálynak tartottak előadásokat Nyergesújfaluban

Szeptember 4-én, szerdán „Minőségben megélt időskor kihívásai” címmel tartottak közösségi együttműködést elősegítő előadássorozatot Nyergesújfaluban, a Szent Mihály Idősgondozási Központban.

Az eseményen Horváth Károlyné Anikó, a Szent Mihály Idősgondozási Központ intézményvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Mihelik Magdolna polgármesterasszony nyitotta meg a rendezvényt, aki kiemelte, hogy az előbb felszólalt intézmény vezetője a közelmúltban Pro Urbe díjban részesült. Elmondta, hogy idén a sok kerek évforduló mellett a település 30 éves várossá avatását is ünnepelik. Az rendezvény témájához hozzáfűzte, hogy mindenki annyit kap vissza, amennyit fiatal korában adott és minden fiatalnak intő példa, hogy ha szép idős kort akar magának, akkor gondoskodnia kell az idősekről, akár a családban, akár a közösségekben, akár az önkormányzaton belül. Hozzátette, hogy akik itt ülnek, azok jól tudják és művelik is ezt, ehhez a munkához további sok sikert kívánt és gratulált az idősgondozási otthonnak.

Popovics György, a megyei önkormányzat elnök elmondta, hogy ez a hely ahol most vagyunk a nyergesújfalui és a megyei önkormányzat közös vállalkozásában újult meg. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzat nagyon sok mindent csinált az utóbbi időszakban, a területfejlesztés, a környezetvédelem és a helyi értékek megőrzése mellett pedig kiemelt hangsúlyt fektet az ilyen közösséget fejlesztő programokra is.

Borsó Tibor, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy egy társadalomnak az az ismérve, hogy a két szélső helyen lévő korosztályról hogyan gondoskodik. Az első helyen a jövő reménységei, a gyermekek vannak, a második helyen pedig az idősek, hiszen róluk is ugyanúgy gondoskodni kell. Ezért fontos az is, hogy ilyen közösségfejlesztő előadásokat és programokat tartsanak az idősebb korosztálynak is.

A beszédek után elkezdődtek az ismeretterjesztő programok. „Az idősödés helyzete ma Magyarországon” címmel dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója tartott előadást. Dr. Sátori Mária, a Tatabányai Szent Borbála Kórház neurológus főorvosa a demencia korai diagnózisának fontosságáról beszélt, majd „A háziorvosok lehetőségei az idősek jó egészségi állapotának elősegítésében” címmel, dr. Tárkányi Éva háziorvos előadását hallgathatták meg az összegyűltek. Végül pedig Horváthné Károly Anikó intézményvezető a jó minőségben megélt időskort segítő szolgáltatásokat mutatta be.

Az előadások után egy kis szórakoztató program következett „Táncold magad vidám időssé” címmel. A Senior örömtáncba a résztvevőket is bevonták, akik nagyon jól érezték magukat. Végezetül Csapucha Árpád felzárkóztatási munkatárs és Hummel Rudolf projektmenedzser ismertette az EFOP-1.6.3.-17-2017-00008-as számú projektet, amelynek keretében valósult meg ez a rendezvénysorozat is.

Lehoczki Dávid