Kategóriák: DorogHírek

Átadták a felújított Zrínyi iskolát

Augusztus 31-én, szombat délelőtt átadták a TOP pályázat keretében energetikailag korszerűsített Zrínyi Ilona Általános Iskola épületét, valamint Dorog várossá avatásának 35. évfordulója alkalmából meghirdetett alkotói pályázat beérkezett műveiből nyílt kiállítás a könyvtárban. Mindemellett Dorog átvehette a megyezászlót is!

A 69. Bányásznaphoz kapcsolódó átadó ünnepségen elsőként dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki elmondta, hogy Dorog nem csak bányász-, hanem modern város is, hiszen minden elemében képes a megújulásra és XXI. századi körülményeket biztosítanak az itt lakóknak, tanulóknak és dolgozóknak.  Hozzátette, hogy azt hiszem példaértékű az az együttműködés, amelyet egy-egy ilyen projektnél fel tudunk mutatni.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki a felújítással kapcsolatban, hiszen a megyei önkormányzat tevékenyen vett részt ebben a beruházásban. Kiemelte, hogy Dorog a megye egy fontos városa és egyben az egyik legdinamikusabban fejlődő települése.

A beszédek után megérkeztek a Dorogi Kerékpáros Egyesület tagjai is, akik a bányász túrájuk első állomásaként a felavatott Zrínyi iskolánál megálltak az ünnepség idejére és ajándék pólókkal lepték meg dr. Völner Pált, Popovics Györgyöt, dr. Tittmann Jánost, továbbá Dorog testvértelepülésének, Wendlingen am Neckarnak polgármesterét, Steffen Weigelt.

Popovics György, az ünnepség keretein belül adta át az összetartozást jelképező megyezászlót és az adományozásról szóló okiratot dr. Tittmann János polgármesternek, aki ezután köszönetet mondott a tervezésben és kivitelezésben részt vett szakembereknek, valamint dr. Völner Pálnak, Popovics Györgynek a sikeres dorogi pályázatok előkészítésében és támogatásában való szerepvállalásukért.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere ünnepi beszédében kitért arra, hogy a bányásznapok évről évre szép lehetőséget nyújtanak arra, hogy méltó módon adják át a polgároknak a pályázati támogatással megújult épületeket. Továbbá az idei bányásznap azért is fontos, mert idén ünnepeljük Dorog várossá avatásának harmincötödik évfordulóját is.

Végezetül Sitku Pál intézményvezető mondott köszönetet, beszédében pedig kitért arra, hogy a korszerű épületet szeptember 2-án, hétfőn több mint 350 gyermek és tanáraik vehetik birtokukba.

A Zrínyi iskola uniós forrásból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében újult meg. Elvégezték az épület energetikai felújítását, a homlokzat utólagos hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a napelemes rendszer telepítését, valamint a földszinti rész akadálymentesítését. A 150 millió Ft-os pályázati forrásból, valamint önkormányzati saját forrás kiegészítéssel a Zrínyi Iskola komplex energetikai korszerűsítése mellett megújult az iskola előkertje, amelyet magnóliafák díszítenek.

Dorog35: díjkiosztó és kiállításmegnyitó:

A Zrínyi iskola átadója után nyitották meg a Dorog35 pályázatban leadott művekből összeállított kiállítást a dorogi könyvtárban. A pályázatot a Dorogi József Attila Művelődési Ház és a Gáthy Zoltán Városi Könyvár hirdette meg.

A tematikus alkotói pályázaton, képzőművészet, fotóművészet és írásművészet területen lehetett nevezni. Több mint 100 pályamű érkezett be a kiírásra, amelyre a gyermekektől, a középiskolásoktól és a felnőttektől külön-külön kategóriákba várták a műveket. Minden kategóriában és korosztályban 100.000 Ft várt a fődíjas munka alkotójára.

A bírálatot augusztus 1-jén és 2-án tartotta a könyvtárban a szakavatott zsűri: Balla András fotográfus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, akinek Rómán, Párizson, Salzburgon, Helsinkin keresztül számos világvárosban voltak kiállításai, bemutatkozott New York-ban is. Az Esztergomi Fotográfiai Biennále létrehozója, névadója, művészeti vezetője, kurátora. A zsűri tagja A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész, Petőfi-díjas művészeti író és Virág Jenő a Limes c. tudományos-történeti és az Art Limes című báb- és képzőművészeti szemlék főszerkesztője.

A képzőművészet kategóriában a 14 éven aluli alkotók között a Kapa Melinda művésztanár által vezetett Petőfi szakkör tagjai, nyerték a fődíjat Dorogi mozaik című alkotásukkal. A Dorogi mozaik alkotói: Kelemen Eszter, Kovács Zsófia, Vodicska Maja és Székely Réka. A középiskolás kategóriában megosztott fődíj született: Kele Petra és Bartus Kinga festményei voltak kategóriájuk legjobbjai. A felnőttek között Szegediné Lugosi Andrea „Könyvorigamija” lett a fődíjas. Fotóművészet kategóriában – bár számos fénykép érkezett be a kiírásra – a zsűri nem adott ki fődíjat. Az írásművészet kategóriában kizárólag felnőttektől érkeztek írások. Közülük a legkiválóbbnak Kele Fodor Ákos Visio Carbonis D135 című írása nyerte el a 100 000 Ft-ot érő fődíjat.

Légi felvételek a Zrínyi átadóról és a kerékpáros emléktúráról>>

Videó a Zrínyi iskola átadóról: