Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a gondatlan anyuka

Nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték azt az esztergomi anyukát, aki orvosi javallat nélkül, a saját részére felírt tapaszt helyezett el gyermeke hátán. A nyolc éves fiatal életét a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg.

Az anya nyolc éves gyermeke egy nyári táborban megsérült, erős hasi, majd hátfájdalmai lettek, ugyanis az egyik napközis társa bántalmazta. A vádlott a gyermeket ezért orvoshoz vitte, aki a sértett súlyának megfelelő fájdalomcsillapító cseppeket írt fel, de a cseppek ellenére a gyermeknek erős fájdalmai maradtak. Az anya ezért a saját részére felírt fájdalomcsillapító tapaszból rakott fel egy darabot a gyermek hátára, majd együtt elmentek az asszony munkahelyére. Ott a sértett rosszul lett, nehezen vette a levegőt, végtagjai elszíneződtek, elvesztette az eszméletét, a mentők kiérkezéséig a dolgozók szájon át lélegeztették. A tapaszt a kiérkező légimentő egység orvosa vette észre, és távolította el a sértett hátáról. Az ellenanyag beadását követően a sértett állapota normalizálódott, életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg.

A vádlott nem olvasta végig a betegtájékoztatót, és a gyermeket korábban ellátó körzeti orvosukat sem hívta fel, hogy ráhelyezheti-e a gyermekre a tapaszt, így nem tudta, hogy azt csak az használhatja, akinek az orvos azt felírta, a helytelen alkalmazása túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet.

A Tatabányai Törvényszéken 2019. augusztus 28-án megtartott előkészítő ülésen a bíróság a vádlottal szemben 1 év 2 hónap – 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki.

A bíróság a büntetés meghatározásánál figyelembe vette, hogy a vádlott cselekményének súlya nagy, de csak jót akart, a gyermeke fájdalmait csökkenteni, tehát az életveszélyes állapot bekövetkezésében igen enyhe gondatlanság terheli.

Az ítélet jogerős.

Tatabányai Törvényszék Sajtó