A Boldogasszony csipkéje, Tóth Norbert, a dunaföldvári Tóth Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte idén a Magyarország Tortája díjat. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek döntőinek rendszeres résztvevője, a tavalyi évben bronzérmet nyert.
A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A nyertes torta méltán viseli ezt a nevet, hiszen az összes rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs. Egy torta több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz.
A Boldogasszony csipkéje mellett idén Magyarország Cukormentes Tortája díjat a szegedi „A Cappella Cukrászda” hozzáadott cukor nélkül készült alkotása a „Kicsi Gesztenye” nyerte, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykásáfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek. Így a torta a harmonikus, egyedi ízei mellé elegáns küllemet is kapott.
Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája térségünkben, Esztergomban, a Café La Fontana-ban, az Esztergomi Központi Kávéházban, az esztergom-kertvárosi Kovács Cukrászdában és a kesztölci Erika Cukrászdában vásárolható meg 2019. augusztus 18-ától.
Kara Erika a kesztolc.hu-nak elmondta, hogy a különleges tortákat csak a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének tagjai készíthetik el. Ők már meg is kapták a receptúrát, hogy augusztus 18-ától elkészíthessék a vendégeiknek.
Magyarország Tortáját árusító cukrászdák név szerint>>
Magyarország Cukormentes Tortáját árusító cukrászdák név szerint>>
Borítókép: Magyarország Tortája (cukraszat.net)
Második kép: Magyarország Cukormentes Tortája (egycseppfigyelem.hu)