Kategóriák: EsztergomHírek

Ünnepi szentmisét celebrált Erdő Péter bíboros

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, azaz Szűz Mária Mennybevételét.

Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutatott be adott az esztergomi Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyházban.

Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz „a Szentséges Szűz elszenderülésének” neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe.

„Jézus Krisztus Isten és ember találkozásának szentsége. Vagyis jele és megvalósítója is. De Szűz Mária sajátos szerepe jelzi a mi hivatásunkat is. Mert az egész Egyház Krisztus teste. Mi, keresztények Krisztus tagjai vagyunk. Ő előttünk járt a halálban és a test feltámadásában, de minket is az idők végén arra hív, hogy testileg-lelkileg részünk legyen az örök boldogságban. Hisszük a test feltámadását. Szűz Máriáról pedig azt valljuk, hogy már most, megdicsőült testében is Szent Fiával együtt részesedik az örök boldogságban” – így fogalmazott a bíboros a csütörtök délelőtti liturgiájában.

A szentmise után az esztergomi bazilika mellett található virágkocsiknál folytatódott az ünnepség. Horányi László, az esztergomi várszínház igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Bánhidy László, Esztergom alpolgármestere pedig bemutatta a két remekművet: az egyik alkotásban a köztiszteletnek örvendő Szent László király és a róla szóló híres legenda elevenedik meg. A másik virágkompozíció a Szent Koronát ábrázolja. A rendezvényen Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere is felszólalt. A beszédek után a debreceni Dánielfy Gergely gitáron játszva adta elő Ha lehetne még című dalt,  majd Erdő Péter bíboros megáldotta a Debreceni Virágkarneválra tartó virágkocsikat.

Erdő Péter bíboros felszenteli a virágkocsikat: