Vádat emeltek az esztergomi betörők ellen

Az Esztergomi Járási Ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott vádiratot letartóztatásban lévő két férfival szemben, akik az éjszakai órákban egy esztergomi családi házba hatoltak be, miközben a hálószobában egyikük kutatott, felébredt a sértett, mire a lakásból kimenekültek.

A két férfi 2019. április 15. napján éjjel megjelent gépkocsival az esztergomi sértett lakóházánál. A másodrendű vádlott a behatolás előtt  22 óra 45 perckor felhívta telefonon a sértettet, aki nem vette fel a telefont. Ezt követően a vádlottak átugrottak a kerítésen, majd a náluk lévő szerszámokkal ajtókat próbáltak feltörni, ami nem járt sikerrel, egy ablakot felfeszítettek, amin keresztül bejutottak a házba.

Ezt követően a másodrendű vádlott  a sértett hálószobájában is kutatni kezdett, azért hogy a sértettől készpénzt tulajdonítson el, ekkor azonban a sértett felébredt, aminek a hatására a vádlottak  kimenekültek a házból. A sértett a férfiak után szaladt az udvaron és kerítésnél a földön fekve megtalálta és felismerte az elsőrendű vádlottat. Ezalatt a másodrendű vádlott visszatért a lakásba, ott informatikai eszközöket, telefont, pénztárcát, bankkártyát, a sértett személyes iratait és készpénzt vett magához összesen 335.000,-Ft., értékben. 

Az elsőrendű vádlott arra igyekezett rávenni a sértettet, hogy ne szóljon a rendőrségnek és megígérte, hogy az eltulajdonított tárgyakat visszaviszi a sértettnek. Később a vádlottak együtt visszaadták a sértettnek a tőle eltulajdonított tárgyakat és mindketten próbálták rábeszélni a sértettet, hogy ne tegyen feljelentést.

A vádlottak a rongálással 77.916,- Ft., kárt okoztak, amelyet elsőrendű vádlott a sértettnek megtérített.

Az elsőrendű vádlott különös visszaeső, a másodrendű vádlott többszörös visszaeső, letartóztatásukat a bíróság az ügyész indítványára 2019. április 18. napján rendelte el.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakat a bíróság börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje, amennyiben a terheltek a bűncselekmény elkövetését a előkészítő ülésen beismerik, úgy a szabadságvesztés mértékét elsőrendű vádlottal szemben  1 év 6 hónapban, a másodrendű vádlottal szemben 1 év 10 hónapban határozza meg.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Megosztás