Vádat emeltek egy nyergesújfalui állatkínzó nő ellen

Az Esztergomi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy nyergesújfalui nő ellen, akik 2018 nyarától 2019. év január elejéig nem gondozta és nem gondoskodott rendszeresen a kutyájáról, emiatt az állat életveszélyes állapotba került, a gyors orvosi ellátás mentette meg az életét.

2018 nyár elejétől 2019. január 7. napjáig a vádlott egy nyergesújfalun lévő telken, láncon tartotta a kutyáját, valamint nem biztosított neki megfelelő száraz és védett helyet, amely megvédte volna az állatot az időjárás viszontagságaitól, ezért az állat bundája fagyott sárral és ürülékkel erősen szennyezett volt, a ráfagyott sártól a farkát mozdítani sem tudta. A vádlott nem gondoskodott rendszeresen az állat ellátásáról sem, ezért az állat kórosan lesoványodott, és kiszáradt, annyira gyenge volt, hogy nem tudott a sáros földről felállni. Az eb életét a gyors orvosi ellátás mentette meg, mivel az életveszélyes állapotban volt, az elhullás szélén állt. Így a vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy a kutya pusztulását okozza. Továbbá az éhezés és szomjazás, valamint a kihűlés közeli állapot a kutyának az átlagot jóval meghaladó fizikai gyötrelmet okozott.

A vádlott ezzel a magatartásával megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A szabadban tartott állatok számára pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 1 év 7 hónap 15 nap, középmértéktől kisebb mértékben eltérő, felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó

Fotó: illusztráció