Öntsünk tiszta vizet a pohárba, igyunk minőségi csapvizet!

Dorog és térségének ivóvíz forrásait és minőségét kutattuk fel a napokban. A cikkből megtudhatjuk, hogy mi folyik a csapból!

A csapvizünk fogyasztására való ösztönzés úgy kezdődött, hogy néhány hete mikroműanyag mérést végeztek a Duna esztergomi szakaszán. Kiderült, hogy az eredmények évről évre egyre rosszabbak. A WESSLING-laboratórium munkatársai elmondták, hogy a legtöbb szennyezés a csatornarendszerekből kerül a vízbe, hiszen a lakossági és ipari csatornarendszer víztisztására szolgáló berendezések nem tudják kiszűrni a műanyag részecskéket, melyek így a folyóvizekbe kerülnek. Mint elhangzott, a lakosság is hozzájárul ehhez: egy-egy szakasz mérései alapján a folyó északi oldalán 45 egységet, míg a város felöli déli oldalon 55 egységet mértek. Ebben közrejátszik a szemetelés, hiszen rengeteg műanyag palack landol a vizekben, a minőségi csapvíz fogyasztásával pedig elkerülhető a további szennyezés.


Mikroműanyag mérés a Dunán

Megkerestük az Északdunántúli Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, aki teljes körű tájékoztatást adott térségünk csapvízével kapcsolatban. Kiderült, hogy térségünk (Dorog, Esztergom, Csolnok, Kesztölc, Leányvár, Mogyorósbánya, Piliscsév, Tát, Tokod és Tokodaltáró) ivóvizét az általuk üzemeltetett dorogi karsztkútból – ami a Kálvária dombon található – és az Aqua Európa Kft. által üzemeltetett tokodaltárói karsztkútból biztosítják. Továbbá Esztergomban parti szűrésű vizet is használnak, a nagy víziigény miatt, viszont a többi településen csak az említett kutakból látják el a lakosságot.

Elmondták azt is, hogy az általuk szolgáltatott ivóvíz mind a karszt- és mind a parti szűrésű vízbázisok esetében megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet (továbbiakban: 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet) szigorú előírásainak. Mindemellett az illetékes népegészségügyi szerv által jóváhagyott vizsgálati program szerinti mikrobiológiai és kémiai vízminőségi jellemzőket kell ellenőrizniük.

Az ÉDV Zrt. igazgatójától megtudtuk azt is, hogy milyen az egyes települések vízfogyasztása, téli és nyári hónapokra lebontva. 2018-as adatok:

A tokodaltárói karsztkúttal kapcsolatban érdekesség, hogy kiváló minőségű ásványvíz kategóriát kapott (ez egy 2005-ös cikkből derül ki). Tehát aggodalomra semmi okunk, hiszen egészséges, jó minőségű dorogi és tokodaltárói karsztvíz folyik a vízvezetékeinkben.

Megkerestük az Aqua Európa Kft. igazgatóját is, aki az alábbi tájékoztatást adta az általuk kitermelt vízzel kapcsolatban: „A tokodaltárói vízbázis, a térségben egyedüliként ásványvíz minősítéssel rendelkezik, a kitermelt vízre vonatkozóan. Mindenféle további kezelés nélkül adjuk át előklórozva az ÉDV Zrt. részére, hiszen ő a térség vízszolgáltatója.”

Megkérdeztük azt is, hogy a tokodaltárói víz milyen ásványi anyagokat tartalmaz, melyre a következő választ kaptuk: „Összes ásványi anyag tartalom: 710 mg/l. A minősítés szempontjából jelentőséggel bíró aktív alkotórészek: Nátrium 11 mg/l, Kalcium 79 mg/l, Magnézium 45 mg/l, hidrogén-carbonát 439 mg/l.”

Az ÉDV Zrt. teljes működési területén a következő mutatók érvényesek átlagosan:

Az adatok nagyobb méretben IDE KATTINTVA tekinthetők meg!

Forrás: Lehoczki Dávid – dorogimedence.hu