Vádat emeltek a tokodi betörők ellen

Az Esztergomi Járási Ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett  lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot egy többszörös visszaeső és egy büntetlen férfival szemben, akik egy tokodi hétvégi házba úgy hatoltak be, hogy a tetőt megbontották.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak 2018. szeptember 3. napján együtt italoztak, majd elsőrendű vádlott gépjárművével Tokodra, a Nagyvölgy dűlőbe mentek, ahol elsőrendű vádlottnak egy pincéje van.  A vádlottak a Nagyvölgy dűlőben haladva elhatározták, hogy jogtalan eltulajdonítás végett bejutnak egy pincébe és onnan értékkel bíró dolgokat vesznek magukhoz.

Az elhatározásnak megfelelően a vádlottak 2018. szeptember 3. napján délután egy hétvégi házba bementek oly módon, hogy másodrendű vádlott a ház tetejére felmászott, majd a tetőn lévő 2 darab cserepet a helyéről kiszedte, a cserép alatt lévő tetőfóliát feltépte, majd a lécek között az épületbe bemászott, és a bejárati ajtót belülről kinyitva az épületbe beengedte elsőrendű vádlottat.

A vádlottak az épületben jogtalan eltulajdonítás végett magukhoz vették, majd elsőrendű vádlott gépkocsijával lakásfelszerelési tárgyakat, szerszámokat vittek el.

A vádlottak 2019. szeptember 4. napján visszatértek a hétvégi házhoz, és a már nyitott ajtón bementek, majd onnan elsőrendű gépjárművével egy darab hűtőszekrényt vittek el.

Az elkövetési érték összesen 237.104,-Ft., a lopással okozott kár 93.423,-Ft. összegben megtérült, mert a lopott tárgyak egy részét a nyomozó hatóság elsőrendű vádlottól lefoglalta. 

Az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság elsőrendű vádlottat végrehajtandó fegyházbüntetésre, valamint közügyektől eltiltásra, a másodrendű vádlottat pénzbüntetésre, továbbá a vádlottakat fejenként 71.840,- Ft. vagyonelkobzásra ítélje.

Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó