Kategóriák: Hírek

Szombathely munkaügyi jellemzése

Szombathely térsége és megye a munkaerőpiaci helyzet szempontjából a legkedvezőbb magyarországi régiók közé tartozik, az országos átlag adatihoz mérve a térségben magasabb a foglalkozatás, illetve alacsonyabb a munkanélküliség aránya. A gazdaságilag aktív -15-74 éves- népesség 60,5%-a, azaz 120,0 ezer fő lett nyilvántartásba véve a megyében a legutóbbi felmérés adatai szerint. Az ezt megelőző évhez képest 58,7%-ra mérséklődött a foglalkoztatási arány, ami még így is 0,9 százalékponttal magasabb értéket mutat az országos rátához viszonyítva.

A nyilvántartási rendszerbe regisztrált álláskeresők fele férfi, 7,5%-uk pályakezdő volt, 27%-uk pedig már legalább egy évet meghaladóan nem talált magának munkát. A Szombathelyen és a megyében élő munkanélküliek fele a 25-49 évesek csoportjába tartozott, az 50, vagy annál idősebb korosztályba pedig a lakosság 38%-a volt sorolható. A megyei alkalmazásban állók – végzettségük szerint- 36%-a legfeljebb általános iskolai, 56%-a középfokú, illetve 7,6%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezett. A kínált álláshelyek szempontjából javuló tendenciát mutat a megye, ugyanis míg az előző évben 10 munkapozícióra 13 fő álláskereső jutott, addig ez a legutóbbi adatok szerint 6 főre csökkent le. Fokozatosan egyre több az új munkahely Szombathely környékén, ezt jól mutatja a tavalyihoz mért 17%-os növekedés, melynek eredményeként a felmért félév végén 3112 bejelentett betöltetlen pozíciót regisztráltak.

Pest megye kivételével- abszolút számban mérve- Szombathely térségében és a megyében a legalacsonyabb a munkanélküliség aránya, mely az utóbbi években fokozatosan csökken. A megyei munkanélküliségi ráta összesen 2,1 százalékponttal kedvezőbben alakult az országos átlaghoz viszonyítva, egy év alatt 4,3%-ról 3,0%-ra változott. A felmérés félévétől kezdődően egyre kevesebb munkanélküli lakost regisztráltak a nyilvántartásban. A félév végén a megyében összességében 3925 fő álláskeresőt jegyeztek be, 21%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Szombathelyen és a megyében mért munkaügyi helyzethez képest csak a Győr-Moson-Sopron megyén belüli adatok voltak kedvezőbbek, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk országos viszonylatban a térségben volt a második legoptimálisabb.

Továbbá Szombathely város és környéke a keresetek szempontjából is kedvező munkaerőpiaci elhelyezkedést kínál az itt elhelyezkedni kívánók számára. Az utóbbi felmérések adatai szerint a legalább 5 főt foglalkoztató szervezeteknél a megyében 70,6 ezren álltak alkalmazásban, ez 3,4%-os növekedést jelent az ezt megelőző év azonos időszakához képest. Ezen a szegmensen belül a költségvetési-, és a versenyszférában is növekedett az alkalmazottak létszáma. Az elmúlt egy év alatt majdnem minden megyei területen emelkedett a foglalkoztatottsági arány, ez alól csupán csak hat nemzetgazdasági ág a kivétel. Emellett annak ellenére, hogy az építőiparban visszaesett a termelés, a szegmensen belüli dolgozók létszáma nem változott. A létszámnövekedés a legalább ötezer főt foglalkoztató szolgáltatási ágak mindegyikében ugyanolyan mértékű volt, mint egy évvel korábban.

Szombathelyen és térségében a lakosság jelentős hányada a feldolgozóiparon belül dolgozott, számuk meghaladta a 27 ezer főt. Az ipar alágazatai közül a legnagyobb mértékű, közel 7%-os bővülés a járműgyártás területén valósult meg, melynek eredményeként több,  mint 8,6 ezer fő állt alkalmazásban. Az kimagasló élelmiszeripar, valamint a jelentősen alacsonyabb létszámot foglalkoztató vegyi anyag, termék gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és a gép-, valamint gépi berendezés gyártása ágazatokon kívül, az összes munkaterületen létszámbővülés ment végbe. A megye havi bruttó átlagkeresete összességében 6,8 százalékkal növekedett egy év alatt, vonzó munkaügyi térséggé téve ezzel a környéket az álláskeresők számára.