Kategóriák: DorogHírek

Riport Cselenyák Imrével

Cselenyák Imre új könyvvel büszkélkedhet, hiszen nemrégiben jelent meg az Arany János életét bemutató regényének második kötete „A tölgyek alatt” címmel. A dorogi íróval beszélgettünk.

– Mit érdemes tudni az új könyvedről?

– Az Ünnepi Könyvhétre megjelent „A tölgyek alatt” című regényem az Arany Jánosról írt első rész, az „Áldott az a bölcső” folytatása. Ez a két kötet nagy epikus költőnk életét születésétől haláláig bemutatja. Talán érdekelheti az olvasókat, hogy a kétkötetes mű gondolatát több mint húsz éven át hordoztam magamban és öt év alatt írtam meg. Kutattam levéltárban, antikváriumokban és beutaztam mindazon helyeket, ahol Arany János élt.

– Kiknek ajánlod a könyvet?

– A kiadóm a felnőtt olvasóközönséget célozta meg, az én véleményem szerint azonban középiskolások is kezükbe vehetik. Sőt, én melegen ajánlom nekik. Annyit elárulok az életregényről, hogy ami igazán próbára teheti az olvasót, az Arany János testi és lelki szenvedése. Viszont a hitelesség miatt semmit sem hallgathattam el. Tehát bárki elolvashatja, hiszen a szépség, a kedvesség olyan arányban élvez benne túlsúlyost, hogy ez a regény leginkább feltölt, elringat, ismeretekkel gazdagít.

– Hasonlóan jól sikerült, mint az első? Te hogyan látod?

– Ezt nem könnyű megítélni. Ennek megválaszolása az olvasó reszortja. Minthogy az első rész nagy tetszést aratott, én nagyon elégedett lennék ahhoz hasonló sikerrel. Éppen a napokban rendeltem a kiadótól még a régi könyvemből is, mert változatlan keresik, de azt a választ kaptam, hogy az utolsó szálig elfogyott. 

– Mikor és hol találkozhatnak veled a rajongók?

– Most nyár van, tehát uborkaszüret. Vagyis lesz bemutatóm júliusban, de Sárváron. A dorogi olvasók októberben találkozhatnak velem a Gáthy Zoltán Városi könyvtárban. Addig mindenkinek szép napokat és jó nyaralást kívánok.

A tölgyek alatt>>